Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Η Καγκελάριος η Άγκελα κι ένας λαός … στα Κάγκελα

του Σταμάτη Κωνσταντινίδη

Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, η κυρία Καγκελάριος της Γερμανίας ετοιμάζεται να επισκεφτεί την χώρα μας εν μέσω πρωτοφανών αστυνομικών μέτρων για την ασφάλεια του εξέχοντος επισκέπτη. Οι δημόσιες συναθροίσεις απαγορεύθηκαν ρητά, δέκα χιλιάδες αστυνομικοί θα διακτινισθούν σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και κάγκελα στήθηκαν ήδη μπροστά από την Βουλή σε μεγάλη περίμετρο, ώστε η υποδοχή της κυρίας Καγκελαρίου να γίνει απρόσκοπτα ως ταιριάζει σε «φίλη μιας μεγάλης χώρας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σημειολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο η καγκελοπηγία αυτή, αφού, παραπέμπει σε εικόνα ειρκτής διπλής μάλιστα όψεως. Από την μία  ο πολυπληθής και αδύναμος ελληνικός λαός και από την άλλη η σιδηρά κυρία της πλέον ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας. Και στην μέση τα κάγκελα, κάγκελα παντού για την Καγκελάριο και πάνω στα κάγκελα τα μυαλά του δοκιμαζόμενου και εν πολλοίς χειμαζόμενου ελληνικού λαού που, σε απόγνωση απειλεί ότι θα γίνει της Καγκελαρίου το κάγκελο, εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση.

Και η Κυρία Καγκελάριος στο βαρύ της πρόγραμμα θα αρχίσει τις επισκέψεις. Θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, Γερμανούς και Έλληνες επιχειρηματίες (υπάρχουν ακόμη;),  θα παρακαθήσει σε γεύματα εργασίας και θα αλλάξει κάμποσα ταγιέρ – πανομοιότυπα όλα στην ραφή με διαφορετικές αποχρώσεις…

Εκεί απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο στον εθνικό κήπο, βρίσκεται ένα μικρό καφενεδάκι. Μακάρι η κυρία Καγκελάριος να έβρισκε λίγο χρόνο και να έπινε έναν καφέ με έναν αφανή και άγνωστο ‘Ελληνα, μακριά από φώτα και μικρόφωνα,  μακριά κι από διαχωριστικά κάγκελα,  ώστε να αφουγκραστεί την αγωνία αυτού του ανθρώπου που με διάθεση αυτοκριτική, ύφος σεμνό και καρδιά περήφανη θα της έλεγε περίπου  τα εξής:

« Εμείς,  που λέτε Φράου, οι Έλληνες,  είμαστε ένας πολύ μυστήριος  και αλλόκοτος λαός. Ικανοί για όλα,  για τα πιο σπουδαία και τα πιο ποταπά.  Διώχνουμε τον κατακτητή και μετά τρωγόμαστε μεταξύ μας, φυλακίζουμε και σπιλώνουμε τους ήρωές μας και μετά τους γράφουμε με χρυσά γράμματα στην ιστορία μας, χτίζουμε και γκρεμίζουμε μαζί, αποθεώνουμε και ελεεινολογούμε, θαυμάζουμε και φθονούμε. Οψίμως δε,  ντρεπόμαστε!

Ιδιαίτερα μάλιστα εμείς οι Νεοέλληνες είμαστε ένας λαός μεταλλαγμένος, που έμαθε να ζει με πλαστικά οράματα και νάυλον αξίες, που σκοπό της ζωής του έκανε τον γρήγορο πλουτισμό και το άκοπο κέρδος, που αδιαφόρησε για την πνευματική καλλιέργεια και την παιδεία και έζησε μια νέα  «Τυραννία των Τριάκοντα  χρόνων»  μέσα στην χλιδή, την επιδειξιομανία και τον νεοπλουτισμό. Και τώρα συντριβόμαστε!

Όσα οι πρόγονοί μας με « ιδρώτα και αίμα» κατέκτησαν,  εμείς τα εξαργυρώσαμε χυδαία, γίναμε οι χειρότεροι αργυραμοιβοί ανταλλάσσοντας αξίες με χρήμα και αναγορεύονας σε αυταξίες της ζωής τα πολυτελή αυτοκίνητα, τις αυθαίρετες επαύλεις, την κραυγαλέα νυχτερινή διασκέδαση της πιο βαθιάς υποκουλτούρας, το χρηματιστήριο και τον τζόγο. Και τώρα ξυπνάμε από τον εφιάλτη μας. Και ερυθριάζουμε!

Ζήσαμε σ’ένα μεγάλο φαγοπότι στην τριακονταετή μας τυραννία με χρήμα ψεύτικο,πλαστικό,δανεικό και ίσως αγύριστο, όπου απολαύσαμε την αναίδεια του ανέτου βίου μας χωρίς οράματα και ιδανικά, καταναλωτές υλικών αγαθων,  υπερεργολάβοι που δεν αφήσαμε μια σπιθαμή γης ελεύθερη, οικοπεδοφάγοι που μπαζώσαμε και τσιμεντοποιήσαμε τα πάντα. Και σκύβουμε μελαγχολικά το κεφάλι, μετρώντας τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας των αξιών μας. Και ωδινώμεθα!

Σκοπός όλων μας έγινε μόνον ο διορισμός στο Δημόσιο χωρίς καμμία αξιοκρατία, η «θεσούλα», η εξασφάλιση, η αρχή του ελάσσονος μόχθου. Και φτιάξαμε άπειρους οργανισμούς για να βολέψουμε τους    «ημετέρους», γιατί έτσι λειτούργησε το πελατειακό πολιτικό μας σύστημα που μια χαρά  εξυπηρετούσε τους δημαγωγούς πολιτικούς μας αλλά και εμάς που τους εκτρέφαμε,  γιατί μας καλόπιαναν και μας διόριζαν. Και τώρα καταισχυνόμαστε!

Κι αν κανείς τολμούσε να μας πει ότι δεν βαδίζουμε σωστά τον χλευάζαμε και ήμαστε έτοιμοι να τον ξεσκίσουμε,  όπως οι πλατωνικοί εκείνοι δεσμώτες του σπηλαίου εκείνον που φωτίσθηκε και κατέβηκε να πει στους τέως  συντρόφους του ότι τόσα χρόνια ζούσαν με σκιές και αυταπάτες. Και ξαμολήσαμε τα συνδικάτα για να εμποδίζουν να προχωρήσει και το παραμικρό σε αυτή την χώρα που, μέσα σε απύθμενη αχρωματοψία βάφτισε το μαύρο άσπρο, έζησε μόνο με δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις κι εξέλαβε την δημοκρατία όχι ως το πολίτευμα που πρωτίστως διυλίζει την ακατέργαστη μάζα ώστε η ποσοτική επικράτηση να γίνει αριστοκρατία πνευματική,  αλλά ως την  οχλοκρατία μιας αγέλης αλαλαζόντων και φωνασκούντων  τέως βολεμένων και χρυσοπληρωμένων,  νυν δε ταλιβανιζομένων και αγανακτισμένων. Και ταπεινωνόμαστε!

Ναι  Φράου, σας κοροϊδέψαμε κανονικά και συνειδητά. Νομίζαμε πως είμαστε οι έξυπνοι και εσείς οι κουτόφραγκοι, πήραμε τα ωραία σας χρήματα και τα εξανεμίσαμε.  Τα  αναπτυξιακά έργα έγιναν μίζες, τα κονδύλια για τα Πανεπιστήμια Φεράρι επίορκων καθηγητών και απατεώνων υπαλλήλων, οι αγροτικές επιδοτήσεις πολυτελή αυτοκίνητα και μεζονέτες, κάθε σας επιχορήγηση για κοινωφελή προγράμματα μπήκαν σε τσέπες τυχάρπαστων κομπιναδόρων,  που βρήκαν με το πολυμήχανο μυαλό τους μύρια παραθυράκια στους νόμους ώστε να δικαιολογούν τον προσωπικό τους πλουτισμό σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Και αιδούμεθα!

Όμως αξιότιμη Φράου,επιτρέψτε μου,  και με όλον τον σεβασμό στο πρόσωπό σας,  να ρωτήσω και εγώ εσάς, την μεγάλη ηγέτιδα της ευρωπαϊκής υπερδύναμης, εσείς,  πού ήσαστε όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί δεν λειτούργησαν οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί, γιατί δεν απαιτήσατε λογοδοσία για όλα τα παραπάνω, γιατί δεν επιστρατεύθηκε εγκαίρως η Τρόικα να παρακολουθεί τα δημοσιονομικά μας, γιατί επιτρέψατε σε τέως ομολόγους σας να ακολουθούν πολιτικές ασύδοτων παροχών στον λαό με αντάλλαγμα την ψήφο και την παραμονή στην εξουσία, γιατί συνεχίσατε να μας δανείζετε, αφού υπήρχε επισφάλεια για την αποπληρωμή των χρεών μας, γιατί μας δεχθήκατε στην νομισματική ένωση του ευρώ, αφού η οικονομία μας ήταν καχεκτική και τα στοιχεία εικονικά, γιατί δεν απαιτήσατε με αυστηρότητα την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ως προαπαιτούμενο για τη δανειοδότησή μας όλα τα προηγούμενα χρόνια; Γιατί δεν μας προσφέρατε την τεχνογνωσία σας και την πολύτιμη εμπειρία σας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην δημόσια διοίκηση και την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να μην εκπατρίζονται παράνομα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και να μην ξεπλένεται μαύρο χρήμα σε εξωχώριες εταιρείες; Γιατί δεν μας υποδείξατε ένα απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που θα λειτουργεί διαλεκτικά με τον πολίτη επί τη βάσει μιας ειλικρινούς κοινωνικής συμφωνίας με αναλογική κατανομή των βαρών και επένδυση των φόρων σε ορατά έργα για το κοινό καλό; Γιατί δεν αξιώσατε την άρση της μονιμότητος στο Δημόσιο, την συρρίκνωση του σπάταλου κράτους,  τις περιστολές των δαπανών; Γιατί δεν μεριμνήσατε ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική οικονομία που θα στηρίζεται σε επενδύσεις και ανάπτυξη αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα κλείνουν η μία πίσω από την άλλη υπερχρεωμένες χωρίς κίνητρα και στήριξη;

Και τώρα σεβαστή Φράου, ζητάτε από έναν λαό που με την δική σας ανοχή έμαθε να ζει στρεβλά, να μπει στον ίσιο δρόμο σε ολίγους μήνες, να αλλάξει τις συνήθειές του και τα κουσούρια του ως διά μαγείας. Ζητάτε από ένα κακομαθημένο παιδί που κανείς δεν του τράβηξε ποτέ το αφτί, να μεταμορφωθεί ως εκ θαύματος εν ριπή οφθαλμού! Ζητάτε από όλους τους Έλληνες να σηκώσουν βάρη υπερπολλαπλάσια των δυνάμεών τους! Και ο λαός αυτός τα’ χει χαμένα. Και απελπίζεται.  Και βρίσκεται σε σύγχυση και αμηχανία. Και ζει σε μόνιμη ανασφάλεια. Και απειλείται ότι θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης και θα χρεωκοπήσει και θα βαλκανιοποιηθεί. Και κάνει θυσίες περιμένοντας μιαν ελπίδα. Και αλλάζει μέσα σε λίγους μήνες κοινωνικές παθογένειες χρόνων. Και παρ’ όλα αυτά λοιδωρείται και δυσφημείται από ρυπαρά δημοσιεύματα που σμπαραλιάζουν τα νεύρα και καταρρακώνουν το ηθικό σε έναν ανέντιμο ψυχολογικό πόλεμο.

Επιτρέψτε μου όμως κάτι ακόμη. Όταν πριν από μισόν αιώνα συνεστήθη η Ευρωπαϊκή Ένωση,  ο κυριώτερος λόγος ήταν η ανάγκη αλληλεγγύης των λαών μετά την εφιαλτική εμπειρία δύο πολέμων. Εσείς ως η αρχηγός της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής δύναμης, είστε ευχαριστημένη από την πορεία αυτής της Ένωσης; Υπάρχει στ’ αλήθεια κάτι που να απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρα από την νομισματική της πορεία; Μήπως ο πολιτισμός υποκαταστάθηκε από ψυχρούς αριθμούς και η ποιότητα ζωής από χρηματιστηριακές συναλλαγές; Ποια παρουσία έχει να επιδείξει η Ευρώπη σήμερα στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό, στο ενδιαφέρον της για την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για την παγκόσμια ειρήνη, στους αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση του ρατσισμού, την ανεκτικότητα, την αυτοδιάθεση των λαών και τον αυτοπροσδιορισμό των ατόμων; Μήπως θα έπρεπε ν΄αρχίσει και η Ευρώπη λίγο να ντρέπεται για την παντελή αδυναμία της να αντιτάξει μια πειστική αντιπρόταση για την ευημερία των λαών στον σύγχρονο κόσμο,  που θα στηρίζεται στην οικονομική ανάπτυξη με οικολογική ευαισθησία και κοινωνική δικαιοσύνη συναιρώντας τον ορθολογισμό με  την  φαντασία, οικοδομώντας σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στις κεντροβόρειες και μεσογειακές χώρες επιζητώντας την συνύπαρξη μέσα από την διαφορετικότητα;

Η Ιστορία διδάσκει αγαπητή  Φράου, ότι  στην διαδρομή τους τα έθνη προχωρούν μέσα από επιτεύγματα αλλά και ολισθήματα και καταστροφές.  Γι’ αυτό και η παρακμή διαδέχεται την ακμή και τούμπαλιν. Γι’ αυτό και οι λαοί  συνασπίζονται, γιατί ακριβώς αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μεταξύ τους αλληλεγγύη,  ώστε,  όταν κάποιος λαός πιάνει πάτο, ο αλληλέγγυος, ο φίλος, ο σύμμαχος να τον υποβοηθά προς την άνοδο. Ξέρετε,  οι λαοί εκτός από το να ντρέπονται οφείλουν να ξέρουν και να παιδαγωγούν χωρίς να εκδικούνται και να ματαιώνουν. Οφείλουν όμως και κάτι σπουδαιότερο,  οφείλουν   να συγχωρούν. Και η συγχώρηση προϋποθέτει χώρο και αλληλοπεριχώρηση. Συγχωρώ σημαίνει σε χωρώ μέσα μου,  όπως είσαι,  στην συνθήκη σου και με την ντροπή σου.  Υπήρξατε και εσείς άλλωστε ως λαός υπερτυχερός ερίτιμε Φράου, διότι ολόκληρη η Ευρώπη με πολλή γενναιοδωρία σας συγχώρησε  την δική σας εθνική ντροπή, όταν πριν από λίγα χρόνια ένας αιμοσταγής και παράφρων παππούς σας αιματοκύλησε την ανθρωπότητα με αποτρόπαια εγκλήματα πείθοντας έναν ολόκληρο λαό να τον ακολουθήσει στην εθνική του τρέλλα. Και η Ευρώπη δεν σας στιγμάτισε αλλά αμνήστευσε γρήγορα το εθνικό σας όνειδος. Και η Ελλάδα,  που πλήρωσε βαρύ το τίμημα του φασισμού και σε ανθρώπινες ζωές και σε ψυχικά τραύματα και σε υλικές καταστροφές,  δεν καταδέχθηκε να σας ζητήσει καμμία πολεμική αποζημίωση –  φαντάζομαι το άθροισμα των παραπάνω δικαίως θα ισοδυναμούσε με  σεισάχθεια του εθνικού μας χρέους.  Και δεν αναζητώ ασφαλώς απλουστευτικούς συμψηφισμούς,  επιζητώ όμως την αλληλεγγύη των λαών που οφείλουν να μη  μνησικακούν και να μην  εκδικούνται. Χάρη σε αυτήν την αλληλεγγύη άλλωστε  και     εσείς   ξανακερδίσατε επάξια την θέση που σας αξίζει στο ευρωπαϊκό στερέωμα.  Και ξεπεράσατε την ντροπή σας, όπως θα  ξεπεράσουμε κι εμείς την δική μας  αξιότιμε Καγκελάριε που, πίσω από τα κάγκελα,  σας καταθέτω την αγωνία ενός ολόκληρου λαού που αγωνίζεται, ώστε οι νεώτερες γενιές να μην ντρέπονται για τα ανομήματα των γονιών  τους και να αρχίσουν να μεγαλουργούν και πάλι με το απαράμιλλον ελληνικό δαιμόνιο ξανακερδίζοντας την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των πάντων.

Και να είστε βεβαία ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που ως έθνος θα δούμε να φυτρώνουν και πάλι «τα φτερά τα πρωτινά μας τα μεγάλα»,  όχι επειδή η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει,  ίσα ίσα το αντίθετο. Επειδή η Ελλάδα ξέρει να πεθαίνει αλλά ξέρει και να ανασταίνεται».

Καλώς να ορίσετε!

Ο Σταμάτης Κωνσταντινίδης είναι φιλόλογος εκπαιδευτικός των Εκπαιδευτηρίων  Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ και Διευθυντής του Γενικού Λυκείου.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , ,

2 Σχόλια »

  1. Πόσο σωστό και έξυπνο άρθρο..Συγχαρητήρια!!

  2. Συμφωνώ κι εγώ! Πολύ σωστό !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: