Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Κινητή Εξάρτηση

του Γιάννη Τσικλή

 Το περιοδικό TIMES σε συνεργασία με την Qualcomm «εξέτασε» 4.700 ανθρώπους online και 300 μέσω τηλεφώνου σε οκτώ χώρες του κόσμου, μεταξύ 29 Ιουνίου και 28 Ιουλίου. Ο λόγος; «Πώς και πόσο επηρεάζει η τεχνολογία τη ζωή μας;».

Μερικά από τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αποκαλύπτοντας πόσο στενή σχέση έχουμε όλοι με την τεχνολογία!

  • Ένας στους τέσσερις ανθρώπους κοιτάζουν το κινητό τους τουλάχιστον μία φορά κάθε μισή ώρα.
  • Τα 3/4 των νέων μεταξύ 25-29 ετών κοιμούνται με τα κινητά δίπλα τους.
  • Το 19% των Αμερικανών δήλωσε ότι θα άντεχε χωρίς κινητό για μία εβδομάδα, ενώ το 34% μόνο για μερικές ώρες!
  • Το 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κοιτάει το κινητό κατά τη διάρκεια κάθε γεύματος τουλάχιστον μία φορά, ανεξάρτητα με ποια παρέα βρίσκεται.
  • Το 47% των Ινδών δήλωσε ότι κοιτάει το κινητό κατά τη διάρκεια μιας ταινίας. Το 10% των Άγγλων συμφώνησε.
  • Το 32% δήλωσε ότι προτιμάει να απαντά με SMS. Το 22% δήλωσε ότι προτιμάει να μην απαντάει στις κλήσεις αμέσως αλλά να απαντά αργότερα μέσω SMS ή με email.
  • Το 76% των νέων μεταξύ 25-29 ετών έχει χρησιμοποιήσει το κινητό του για να φλερτάρει. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 65+ είναι 16%.
  • Το 65% των γονιών πιστεύει ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές τούς βοηθούν να γίνουν καλύτεροι γονείς!

 Σχόλιο

Τελικά το κινητό τηλέφωνο (ειδικά τα smartphones) έχει γίνει εξάρτηση στην ζωή πολλών ανθρώπων. Είναι τραγικό να στηρίζεται η ευτυχία των ανθρώπων στην απόκτηση καλύτερου κινητού ή οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής.

Η τεχνολογία όντως έχει προσφέρει πολλά στους ανθρώπους αλλά όταν η ευτυχία των ανθρώπων εξαρτάται από τις ηλεκτρονικές συσκευές ή όταν οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων διαστρέφονται λόγω της τεχνολογίας … τότε θα πρέπει να ανησυχούμε!

Ακόμα είναι γνωστό ότι πολλά παιδιά έχουν στην κατοχή τους κινητά κατά τη διάρκεια του σχολείου,  ενώ τους έχει απαγορευτεί. Τι είναι λοιπόν αυτό που ωθεί τα παιδιά στο να χρησιμοποιούν κινητό;

Μέσα από έρευνες που έχουν γίνει (Πανεπιστήμιο Κρήτης) τα παιδιά απαντούν ότι τα κινητά τα χρειάζονται για να ακούνε μουσική, να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμα και να παίζουν διάφορα παιχνίδια. Επιπλέον ισχυρίζονται ότι ζηλεύουν που τα άλλα παιδιά έχουν ενώ εκείνα όχι. Μα όλοι ξέρουμε ότι αυτοί δεν είναι λόγοι ώστε να πειστούν οι γονείς να τους αγοράσουν ένα τέτοιο «εργαλείο», – και τα παιδιά απαντούν – ότι αν έχουν κινητό θα μπορούν να επικοινωνούν με τους γονείς σε «ώρα ανάγκης»… Αυτό όμως έχει προκαλέσει αρκετές φορές έντονη κριτική από πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς, διότι οι κάτοχοι των κινητών δεν συμμορφώνονται κατά τη διάρκεια της σχολικής ώρας με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσάρεστα περιστατικά μεταξύ μαθητών και καθηγητών.

Ένα επιπλέον ζήτημα που ανησυχεί τους επιστήμονες και τους εκπαιδευτικούς είναι ότι το κινητό έχει σοβαρή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, και ακόμα περισσότερη σε παιδιά μικρής και μεσαίας ηλικίας (0-19) που είναι πιο εκτεθειμένα στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και στην ακτινοβολία.

Τέλος η μελέτη έδειξε ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί αν τα παιδιά δεν καταλάβουν τους λόγους που δεν πρέπει να έχουν στην κατοχή τους κινητά.

 

Ο Γιάννης Τσικλής είναι μαθητής της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , ,

2 Σχόλια »

  1. φοβερό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: