Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Αποστολή στην άκρη του διαστήματος

του Νίκου Πανταζόπουλου

Το Red Βull Stratos (Stratosphere = Στρατόσφαιρα) είναι μια προσπάθεια μιας ομάδας επιστημόνων και ενός ελεύθερου αλεξιπτωτιστή να σπάσουν δύο ρεκόρ τα οποία κανένας άνθρωπος δεν είχε προσπαθήσει να δοκιμάσει να καταρρίψει.

Ο στόχος ήταν ο πολύπειρος πρώην στρατιωτικός αλεξιπτωτιστής Felix Baumgartner να φτάσει σε ύψος 120.000 ft, δηλαδή στην Στρατόσφαιρα, (το όριο Διαστήματος – Γης), μέσα σε μια κάψουλα από την οποία θα ξεκινούσε  την πτώση του.

Η πτώση θα λάμβανε μέρος στο Roswell του Νέου Μεξικού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η ομάδα όχι μόνο ήθελε να καταρρίψει το ρεκόρ ύψους μεγαλύτερης ελεύθερης πτώσης, το όποιο το κατείχε ο Joe Killinger με πτώση από ύψος 102.802ft, από το 1960, αλλά η ομάδα του Felix προσδοκούσε να καταρρίψει και το ρεκόρ ταχύτητας ελεύθερης πτώσης, το όποιο κατείχε πάλι ο Joe, που ήταν 988km/h !!!

Η πτώση του Joe από το διαστημόπλοιο Excelsior III.

 

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 ο  Felix ανέβηκε στο διάστημα μέσα σε μια κάψουλα, η οποία υποστηριζόταν από μπαλόνια γεμισμένα με Ήλιο. Ο Felix ανέβηκε σε ύψος  128.000 ft, και αφού άρχισε η πτώση του, το σώμα του ανέπτυξε ταχύτητα 1.300km/h (ίδια με ένα μαχητικό αεροπλάνο) σπάζοντας έτσι το φράγμα του ήχου. Ο Felix και η ομάδα του κατέρριψαν και τα δύο ρεκόρ, ενώ πρόσθεσαν άλλο ένα, την μεγαλύτερη ελεύθερη πτώση. Η πτώση του Felix κράτησε 4 min και 22 sec. Περισσότερες πληροφορίες στο  http://www.redbullstratos.com/

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΒΙΝΤΕΟ

 

Ο Νίκος Πανταζόπουλος είναι μαθητής της Γ΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: