Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Άλλο ο Εθνικισμός κι άλλο η Φιλοπατρία

της Εμμανουέλας Σωτηροπούλου

 

Ο εθνικισμός είναι ο φανατισμός που έχουν κάποιοι άνθρωποι με την πατρίδα τους. Αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν με υπερβολικό τρόπο την πατρίδα τους και απεχθάνονται σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους που κατάγονται από κάποια άλλη χώρα. Ειδικότερα σήμερα, που ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία η οποία αποτελείται από ανθρώπους πολλών και διαφορετικών εθνών, ο εθνικισμός υπάρχει σε μεγάλο βαθμό.

Πολλοί είναι αυτοί που δεν δέχονται την διαμονή ανθρώπων από άλλες χώρες, όπως μεταναστών ή αλλοδαπών, στην πατρίδα τους. Αυτό τους οδηγεί αρκετές φορές σε βίαιες πράξεις εναντίον αυτών των ανθρώπων, έχοντας ως σκοπό τον εκφοβισμό τους που ύστερα μπορεί να οδηγήσει, όπως οι εθνικιστές ελπίζουν, στην φυγή τους από τη χώρα. Αυτές τους οι πράξεις δείχνουν πως αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα και την αντιμετωπίζουν ως κάτι το ασυνήθιστο. Δεν θεωρούν πως πρέπει να είναι επιτρεπτό, στους μετανάστες για παράδειγμα, να βρίσκουν φιλοξενία σε μια άλλη χώρα, όπως στην πατρίδα αυτών των εθνικιστών. Δεν λαμβάνουν όμως υπόψη, αν μιλήσουμε συγκεκριμένα για τους Έλληνες, ότι, όταν αυτοί χρειάστηκαν μία χώρα να μείνουν, σε περιόδους που εκείνοι ήταν μετανάστες, άλλες χώρες τους φιλοξένησαν. Επομένως, γιατί τώρα οι Έλληνες δεν δέχονται ανθρώπους από άλλες χώρες που έχουν ανάγκη κάπου να μείνουν;;;

Αυτοί οι άνθρωποι, που υποστηρίζουν τέτοιου είδους απόψεις, έχουν τοποθετήσει παρωπίδες και δεν δέχονται ούτε το διαφορετικό ούτε το αντίθετο από αυτό που πιστεύουν. Αυτό τους οδηγεί, τις περισσότερες φορές, σε λανθασμένες και υπερβολικές αντιδράσεις. Δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο ανάγκη έχουν οι διάφοροι μετανάστες τη διαμονή σε μια χώρα, όταν δεν μπορούν να ζήσουν πλέον στην πατρίδα τους, για οποιονδήποτε λόγο. Όχι μόνο αυτό, αλλά και θεωρούν πως κάνοντας αυτές τις ενέργειες φροντίζουν για το καλό της πατρίδας τους και την προστατεύουν από τους «παρείσακτους», όπως τους θεωρούν.

Γενικά, χρειάζεται να αγαπάμε και να υποστηρίζουμε την πατρίδα μας αλλά με ένα όριο. Θα πρέπει να μην φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις κατά την προσπάθειά μας να την υποστηρίξουμε και να είμαστε όσο πιο ανεκτικοί  και δίκαιοι γίνεται με τους άλλους ανθρώπους, άσχετα με το χρώμα, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, τη γλώσσα και την καταγωγή τους.

 

Η Εμμανουέλα Σωτηροπούλου είναι μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: