Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Εθνικισμός στην Ελλάδα

του Φίλιππου Κόσκωρη

 

Με αφορμή την προβολή και παρακολούθηση της ταινίας ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης» η οποία προβάλλεται από τις 13 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους, καθώς και την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, μου δημιουργείται ένας έντονος προβληματισμός: τελικά μέσα από όλα αυτά που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τι άλλαξε στο παρόν; Όπως προβάλλει και η ταινία-ντοκιμαντέρ, η Σμύρνη φιλοξενούσε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, οι οποίοι συμβίωναν ειρηνικά μεταξύ τους, δούλευαν μαζί, διασκέδαζαν μαζί, γεγονός που καθιστούσε την Σμύρνη μία μοναδική πόλη στη Μεσόγειο και παγκοσμίως. Η Σμύρνη βρισκόταν εντός τουρκικών συνόρων, και η ίδια πόλη η οποία αποτελούσε σύμβολο της ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων παγκοσμίως αποκαλούνταν από την υπόλοιπη εθνικιστική Τουρκία «Γκιαούρ Ισμίρ», «η πόλη των απίστων». Δεν φαίνεται άραγε οξύμωρο να κατέχει κανείς μία τέτοια πόλη σαν την Σμύρνη αλλά να την μισεί λόγω της διαφορετικότητάς της , στον πολιτισμό και στην θρησκεία; Κι όμως ο  φανατισμός και ο εθνικισμός των Τούρκων, βεβαίως και άλλοι παράγοντες όπως και η ελληνική κακή πολιτική και στρατιωτική διαχείριση, οδήγησαν στο να χαθούν πολλές αθώες ανθρώπινες ζωές και μία μοναδική πόλη, η Σμύρνη.

 

Επιπροσθέτως, ο ελληνικός λαός έχει περάσει κι άλλα δεινά όπως την κατοχή από τους Γερμανούς ναζί, κατά την οποία πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, πόλεις ολόκληρες καταστράφηκαν εις το όνομα του κατακτητή κι όμως μετά από όλα αυτά η Ελλάδα κατάφερε να επιβιώσει. Ο ελληνικός λαός όμως φαίνεται να ξεχνά όσο περνάει ο καιρός πως ο εθνικισμός ήταν αυτός που σφαγίασε ανθρώπους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κι ο εθνικισμός ήταν αυτός που κατέστρεψε και σφάγιασε αθώους ανθρώπους στην Σμύρνη. Ο εθνικισμός δεν έχει λοιπόν πρόσωπο , είτε από Τούρκους είτε από Γερμανούς είτε από οποιονδήποτε το αποτέλεσμα αυτής της ιδεολογίας ήταν και είναι το ίδιο: θάνατος αθώων.

Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα εμφανίζονται όλο και πιο πολλές εκδηλώσεις εθνικιστικών ιδεολογιών από μία μερίδα του πληθυσμού. Οι Έλληνες εθνικιστές όλο και μεγαλώνουν στον αριθμό και εμφανίζεται όλο και πιο πολύ η ξενοφοβία των Ελλήνων και η αναφυλαξία τους. Τραγικό δε είναι πως νέοι άνθρωποι υποστηρίζουν σε μεγάλο αριθμό εθνικιστικές ιδεολογίες. Κι γίνεται ακόμη πιο τραγικό όταν κάποιος αναλογιστεί πως αυτοί οι νέοι αποτελούν το μέλλον και καθορίζουν την μελλοντική πορεία  της Ελλάδας. Προορίζεται λοιπόν η χώρα μας για να φιλοξενεί ιδεολογίες όμοιες με αυτές της ναζιστικής Γερμανίας και των τότε νεότουρκων εθνικιστών,μια χώρα η οποία κατάφερε μέσα από θυσίες να ελευθερωθεί από αυτά και να ελπίζει πως ο εθνικισμός δεν θα ανθήσει ποτέ ξανά σε αυτά τα εδάφη που είναι ποτισμένα με αίμα. Κανείς δεν φαίνεται να λαμβάνει υπ’ όψιν αυτές τις θυσίες, αντιθέτως όλο και περισσότεροι τάσσονται υπέρ της εθνικιστικής ιδεολογίας χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Πώς άραγε ο ελληνικός λαός ο οποίος είναι υπερήφανος για τον πολιτισμό που κατέχει, έναν πολιτισμό που μετέδωσε τόσες πολλές αξίες παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένου και του δημοκρατικού πολιτεύματος να υποστηρίζει εθνικιστικές ιδεολογίες; Το περιβάλλον της Ελλάδας την παρούσα στιγμή είναι ιδανικό για την άνθηση εθνικιστικών ιδεολογιών, το διεφθαρμένο και «σάπιο» πολιτικό σύστημα, οι υποβαθμισμένοι θεσμοί της πολιτείας καθώς και τα εξωτερικά (εκτός Ελλάδος) αίτια που προκάλεσαν όλα τα παραπάνω ωθούν τους πολίτες στο να αντιδρούν βίαια και αλόγιστα. Αυτήν την εκτόνωση άλλωστε την δικαιολογούν οι εθνικιστικές ιδεολογίες, οπότε οι εξαγριωμένοι πολίτες υποστηρίζοντας αυτές μπορούν πλέον να ξεσπούν με όλο τον θυμό τους όπου αυτοί θεωρούν πως πρέπει, πλέον και «με τον νόμο». Πράττουν με λίγα λόγια αυτό για το οποίο αγωνίστηκαν οι πρόγονοί τους για να μην πραχθεί ξανά, πράττουν αυτό το οποίο οδήγησε στην σφαγή αθώων στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην Σμύρνη, πράττουν αυτό που ο ίδιος τους ο πολιτισμός κρίνει ως λανθασμένο  και επικίνδυνο για την δημοκρατία.

Φυσικά αυτή η συμπεριφορά καταδικάζεται και κρίνεται λανθασμένη παγκοσμίως αλλά και μέσα από την ίδια την ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι δε απαράδεκτο οι Έλληνες να υιοθετούν τέτοιες αντιλήψεις δεδομένης της διαμόρφωσης της ελληνικής ιστορίας. Βέβαια θα έλεγε κανείς πως δικαιολογείται αυτό το ξέσπασμα εθνικισμού κι από την ίδια την ιστορία, παίρνοντας ως παράδειγμα κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις Ελλήνων στο παρελθόν. Αυτό είναι σωστό, αλλά ποτέ η Ελλάδα δεν γνώρισε ένα τέτοιο φαινόμενο σαν κι αυτό, ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού  της χώρας να διαπνέεται από εθνικιστικές αντιλήψεις κι γι’ αυτό αποτελεί ένα ξεχωριστό φαινόμενο στην ιστορία μας.

Είναι χρέος λοιπόν όλων μας, όπως αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας, τώρα που χρειάζεται την βοήθειά μας η Ελλάδα να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε και να διατηρήσουμε τις αξίες που πρεσβεύει η χώρα μας ανέπαφες αντιμετωπίζοντας κάθε κίνδυνο που παρουσιάζεται.

Οι εθνικές εορτές όπως η 28η Οκτωβρίου υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν όχι μόνο την θυσία των προγόνων αλλά και την υποχρέωση που έχουμε ως Έλληνες και ως άνθρωποι να προστατεύουμε αυτό που μας δόθηκε ως κληρονομιά. Χρειάζεται επομένως εγρήγορση και τοποθέτηση από όλους μας μπροστά σε τέτοια φαινόμενα.

 

Ο  Φίλιππος Κόσκωρης είναι μαθητής της Γ΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: