Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Καταστροφικός τυφώνας πλήττει την ανατολική ακτή της Αμερικής από την Βιρτζίνια μέχρι την Μασαχουσέτη

Το μάτι του τυφώνα Σάντυ, του πιο επικίνδυνου που έχει ποτέ περάσει από την ηπειρωτική Αμερική, χτυπά τώρα παράκτιες περιοχές της Νέας Υερσέης, η οποία βρίσκεται περίπου στα μισά της διαδρομής μεταξύ Ουάσιγκτον και Νέας Υόρκης.
Αλλά ακόμα και πριν την άφιξη της φοβερής αυτής τροπικής καταιγίδας στην ηπειρωτική Αμερική, από το βράδυ της Κυριακής οι συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες κατά μήκος της Ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών ανεστάλησαν αμέσως μόλις η περιοχή άρχισε να νοιώθει σοβαρές επιπτώσεις από το πέρασμα της Σάντυ.

Ο τυφώνας κινείται από νότο προς βορά στα ανοιχτά της Αμερικανικής ακτής στον Ατλαντικό Ωκεανό.  Συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες ακόμα και χιόνια σε ορεινά μέρη, όπως τα Απαλάχια Όρη.
Το εύρος του τυφώνα φθάνει τα χίλια διακόσια χιλιόμετρα και καλύπτει τον πιο πυκνοκατοικημένο διάδρομο, την περιοχή από την Πολιτεία Βιρτζίνια μέχρι την Μασαχουσέτη. Σε αυτό τον διάδρομο βρίσκονται μεγαλουπόλεις όπως η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, η Φιλαδέλφεια, η Βαλτιμόρη, η Βοστώνη και η Νέα Υόρκη. Μάλιστα οι μετεωρολόγοι λένε πως η Νέα Υόρκη πιθανότατα θα υποστεί το πιο βαρύ ράπισμα της Σάντυ.

Σε όλες αυτές τις πόλεις ζούνε και πολλοί ομογενείς. Η Αστόρια της Νέας Υόρκης είναι η μεγαλύτερη ελληνόφωνη πόλη έξω από την Ελλάδα. Η Φιλαδέλφεια έχει κι αυτή μεγάλο ελληνόφωνο πληθυσμό, στην Βοστώνη βρίσκεται ένα από τα τρία προξενεία της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ουάσιγκτον βέβαια έχουμε την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αμερική και η Βαλτιμόρη φημίζεται για την Ελληνική γειτονιά της, στους δρόμους της οποίας τα μαγαζιά φέρουν ελληνικά ονόματα.

Η σούπερ-καταιγίδα βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με δύο άλλα καιρικά συστήματα και ο πρωτοφανής αυτός συνδυασμός, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, δημιουργεί ανησυχίες για επιπτώσεις δίχως προηγούμενο στην ιστορία των ανατολικών διαμερισμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναμένεται ότι θα επηρεάσει κάπου 60 εκατομμύρια άτομα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία λέει ότι ο Τυφώνας Σάντυ δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες ζωής και γι αυτό χρειάζεται οι πολίτες των περιοχών που πλήττονται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να παραμένουν σε χώρους ασφαλείς. Κατά την ίδια πηγή, η στάθμη των υδάτων στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, ενδέχεται να ανέβει μέχρι και τρία μέτρα. Και η προοπτική αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει μικρές ή μεγάλες πλημμύρες σε τούνελ που περνάνε κάτω από τα ποτάμια που βρέχουν το Μανχάταν και το συνδέουν με την Νέα Υερσέη και άλλα μέρη, καθώς επίσης και σε σήραγγες του περίφημου Μετρό της Νέας Υόρκης.


Οι αρχές της μεγαλούπολης έχουν ήδη απομακρύνει 375 χιλιάδες άτομα που διαμένουν σε χαμηλού υψομέτρου περιοχές της Νέας Υόρκης οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να πλημυρίσουν. Είναι η πρώτη τέτοια έκτακτη εκκένωση περιοχής από την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Pedestrians walk past a submerged taxi in Brooklyn, New York, October 29, 2012 as Hurricane Sandy made landfall in the northeastern United States.
REUTERS/Gary He

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τόσο τους Νεοϋορκέζους των περιοχών αυτών όσο και τους πολίτες παράκτιων περιοχών ότι εάν δεν εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως έχουν υποχρεωθεί να κάνουν, τότε δεν θα μπορούν να αναμένουν αργότερα βοήθεια από σωστικά συνεργεία. Κι αυτό γιατί δεν είναι σωστό τα μέλη των σωστικών συνεργείων να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους για να σώσουν άτομα που είχαν την δυνατότητα να γλυτώσουν και αποφάσισαν να μη το κάνουν.

Emergency personnel rescue residents from flood waters brought on by Hurricane Sandy in Little Ferry, New Jersey, October 30, 2012.
REUTERS/Adam Hunger

Λόγω του τυφώνα πόλεις από την Ουάσιγκτον μέχρι την Νέα Υόρκη αναγκάστηκαν να κλείσουν την Δευτέρα τα σχολεία τους και να σταματήσουν την λειτουργία των συγκοινωνιακών συστημάτων τους. Έκλεισαν επίσης οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα χρηματιστήρια, τα δικαστήρια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Κογκρέσο και τα Ηνωμένα Έθνη.

A security guard is seen at the New York Stock Exchange in downtown Manhattan as Hurricane Sandy makes its approach in New York, October 29, 2012.
REUTERS/Andrew Kelly

Η Σάντυ ανάγκασε να διακοπούν οι από αέρος και εδάφους συνδέσεις των μεγαλουπόλεων κατά μήκος της Ανατολικής ακτής. Υπεραστικά τραίνα και λεωφορεία διέκοψαν τα δρομολόγια τους και οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν κάπου 6,700 πτήσεις. Τα αεροδρόμια σε όλες αυτές τις πόλεις είναι κλειστά και ορισμένα τους έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για όσους έχουν ανάγκη.

Subway riders wait for the last train at Penn Station in New York, October 28, 2012.
REUTERS/Brendan McDermid

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ύστερα από σύσκεψη που είχε με την διεύθυνση της Φήμα, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που παρέχει βοήθεια σε πολίτες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, παρότρυνε τους πολίτες που ζούνε στην ανατολική ακτή να λάβουν πολύ σοβαρά τον Τυφώνα Σάντυ και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που έχουν λάβει από τις τοπικές αρχές.

The storm surge from Hurricane Sandy breaks against a beach below homes in Shinnecock Hills, New York, October 29, 2012.
REUTERS/Lucas Jackson

Κάπου 60 χιλιάδες σπίτια βρίσκονται ήδη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η ηλεκτροδότηση προς αυτά διακόπηκε λόγω του ότι οι άνεμοι του τυφώνα ξερίζωσαν πολλά δέντρα τα οποία και έπεσαν πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια και τα κατέστρεψαν. Το πρόβλημα περιπλέκεται και από το ότι τα συνεργεία είναι υποχρεωμένα να περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά στις πλημυρισμένες περιοχές για να επιδιορθώσουν τις καταστροφές στα καλώδια.

Two boys run down Foster Avenue while dodging high winds and waves from the effects of Hurricane Sandy in Marshfield, Massachusetts October 29, 2012.
REUTERS/Scott Eisen

Οι άνεμοι της Σάντυ κινούνται με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα και αυτό παρά το γεγονός ότι το μάτι του τυφώνα μόλις τώρα έχει αρχίσει να περνά πάνω από την ηπειρωτική Αμερική, στην Πολιτεία της Νέας Υερσέης. Οι καταστροφές και οι πλημύρες που αναφέραμε προκλήθηκαν από τους ανέμους και τις βροχές που προπορεύονταν του τυφώνα και πλήττουν την ανατολική ακτή από το βράδυ της Κυριακής.

U.S. Route 30, the White Horse Pike, one of three major approaches to Atlantic City, New Jersey, is covered with water from Absecon Bay in this view looking west, during the approach of Hurricane Sandy, October 29, 2012.
REUTERS/Tom Mihalek

Εννέα πολιτείες και η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καθοδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ο τυφώνας Σάντυ είχε περάσει από την περιοχή της Καραϊβικής στην οποία και προκάλεσε κάπου 60 θανάτους στις νήσους Μπαχάμες, την Κούβα, την Τζαμέϊκα και την Αϊτή.

A truck drives through water pushed over a road by Hurricane Sandy in Southampton, New York, October 29, 2012.
REUTERS/Lucas Jackson

Οι υλικές ζημίες που αναμένεται να προκαλέσει η Σάντυ κατά το πέρασμά της από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 20 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια.

Residents stand over vehicles which were submerged in a parking structure in the financial district of Lower Manhattan, New York October 30, 2012.
REUTERS/Adrees Latif

Τον υπολογισμό αυτό έκανε η εταιρία καταστροφικών μετρήσεων Ικεκάτ την Δευτέρα, μερικές ώρες πριν το μάτι του τυφώνα φθάσει στην ηπειρωτική Αμερική. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται ότι θα καλύψουν απώλειες της τάξεως των 5 με 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

A man watches rising waters on the East River from Brooklyn as Hurricane Sandy made its approach in New York October 29, 2012.
REUTERS/Andrew Kelly

Συγκριτικά να πούμε ότι ο Τυφώνας Κατρίνα, που έπληξε νότιες Αμερικανικές πολιτείες με επίκεντρο την Νέα Ορλεάνη, το 2005, είχε προκαλέσει χίλιους διακόσιους θανάτους και υλικές ζημίες 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Το άρθρο επιμελήθηκε η Δώρα Μπαράκου. Πηγές πληροφοριών είναι: η Φωνή της Αμερικής, οι NewYorkTimes, το BBC, η NASA και το REUTERS.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: