Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Γαστρονομία

του Γιάννη Αγγελόπουλου

Ένα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία ενός τόπου είναι η γαστρονομία. Οι ιδιαιτερότητες της γεύσης από την κουζίνα μίας περιοχής είναι πολλές φορές συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της, ενώ «αποκαλύπτουν» στοιχεία της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της.

Συγχρόνως η γεύση μοιάζει να είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Ένας τρόπος να «μιλήσει» κάποιος στην καρδιά του άλλου. Εξάλλου όποιος έχει ασχοληθεί με την μαγειρική γνωρίζει καλά πως όταν κανείς μαγειρεύει με αγάπη για τον καλεσμένο του, τότε το αποτέλεσμα ποτέ δεν τον προδίδει.

Η ελληνική γαστρονομία έχει διαγράψει μια ιστορία περίπου 4.000 ετών.

Στην ελληνική διατροφική παράδοση το γευστικό αποτέλεσμα συνδυάζεται αρμονικά με την υψηλή διατροφική αξία. Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την θετική επίδραση του ισορροπημένου ελληνικού διαιτολογίου στην υγεία, στην ομορφιά  και την μακροζωία.

 Ν. Γύζης (1898)

Επιπλέον, η διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων έχει παραδοσιακά προσθέσει και μια εξωστρεφή κοινωνική διάσταση στο τραπέζι, συνδυάζοντας την γευστική ικανοποίηση με την ψυχαγωγία και την επικοινωνία, διατηρώντας μέχρι σήμερα κάποιους απόηχους από τα αρχαία συμπόσια.

Σε αντίθεση με την αντίληψη που ο περισσότερος κόσμος έχει, η  Ελληνική κουζίνα δεν περιορίζεται πλέον στα  all time classic «mouzakas», «souvlaki», «tzatziki» αλλά περιλαμβάνει πληθώρα παραδοσιακών πιάτων επενδεδυμένων με μια δημιουργική φαντασία,  η οποία πολλές φορές ξαφνιάζει ακόμη και τους πιο εξοικειωμένους με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις.

Τα εστιατόρια στη χώρα μας αξιολογούνται τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς, αναγνωρισμένους φορείς, με κριτήριο την ποιότητα των πρώτων υλών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, την δημιουργικότητα, την φαντασία και φυσικά την γεύση των πιάτων τους. Βραβεία Michelin και Χρυσοί Σκούφοι κοσμούν τους τοίχους πολλών από τα ελληνικά εστιατόρια. Παρόλα αυτά κανένα ελληνικό εστιατόριο δεν έχει καταφέρει να συμπεριληφθεί στην λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, την οποία μονοπωλούν χώρες όπως η Ισπανία, η Δανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Αυστρία.

Σύμφωνα με αυτή τη λίστα, το εστιατόριο NOMA που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, είναι το καλύτερο στον κόσμο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι  η λίστα αναμονής στο NOMA είναι περί τα 1200!! άτομα.

Ακόμη και αν υποθέσουμε όμως ότι ξεπερνάμε το συγκεκριμένο πρόβλημα και καταφέρνουμε να κάνουμε κράτηση στο εστιατόριο, τότε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα. Το Menu στο NOMA ξεκινάει από τα €350 το άτομο (200€ φαγητό + 150€ κρασί) για να μην αναφερθώ στα αεροπορικά εισιτήρια για Κοπεγχάγη.

Από τα παραπάνω καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι η λίστα αυτή δεν είναι για εμάς… οπότε μπορούμε να περιοριστούμε στα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά εστιατόρια.

Εγώ, ως λάτρης της καλής κουζίνας και ως ερασιτέχνης μάγειρας, έχω επισκεφτεί πολλά από αυτά και έχω ξεχωρίσει ορισμένα, τα οποία και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και γιατί όχι, να εμπλουτίσω την λίστα μου με τις δικές σας προτάσεις.

Η λίστα με τα δέκα αγαπημένα μου εστιατόρια είναι η ακόλουθη:

ΣΠΟΝΔΗ: Εκπροσωπεί την γαλλική κουζίνα στην πόλη μας και έχει αποσπάσει δύο χρυσούς σκούφους για το 2012.

Δυστυχώς ο πολυβραβευμένος σεφ δεν έχει ενημερωθεί για την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα το εστιατόριο να είναι ίσως το ακριβότερο στη χώρα

ΒΑΡΟΥΛΚΟ: Το εστιατόριο σερβίρει αποκλειστικά θαλασσινά.

Ο συμπαθέστατος και πολύ επικοινωνιακός κος Λαζάρου «ζωγραφίζει» πάνω στα πιάτα με γεύσεις και συνδυασμούς που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Χαρακτηριστικό της λατρείας μου για τα πιάτα του, είναι ότι ορισμένες φορές πιάνω τον εαυτό μου να μασάω πιο αργά από ότι συνήθως ώστε να το απολαύσω λίγο περισσότερο… Προτιμήστε να το επισκεφτείτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί το roof garden με θέα την Ακρόπολη, δεν συγκρίνεται με το μέτριο ομολογουμένως περιβάλλον στο εσωτερικό του εστιατορίου. Α! να μην ξεχάσω να σας προειδοποιήσω ότι η τιμή «τσιμπάει» λίγο.

CUCINA POVERA: Απλή Μεσογειακή κουζίνα σε απίθανους συνδυασμούς εμπνευσμένους από τον συμπαθέστατο σεφ του εστιατορίου, τον Μάνο, ο οποίος δημιουργεί μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα, επικοινωνώντας με τους θαμώνες του μαγαζιού. Οι τιμές του εστιατορίου είναι λογικότατες και σε συνδυασμό με την ποιότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως value for money.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η σύζυγος του ιδιοκτήτη είναι η γνωστή σε όλους από τις εκπομπές μαγειρικής, Αργυρώ Μπαρμπαρήγου. Μεσογειακές γεύσεις με εξειδίκευση στα θαλασσινά μιας και το πρώτο εστιατόριο Παπαδάκης, βρίσκονταν στο λιμανάκι της Νάουσας στην Πάρο και κάθε βράδυ είχε λίστα αναμονής λιιιιιιίγο μικρότερη από αυτή του NOMA…. Αν το επισκεφτείτε, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ριζότο με καραβίδες-γαρίδες.

ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ: Εξαιρετικό φαγητό και πολύ καλή σχέση τιμής-ποιότητας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια βραβεύεται από τα περιοδικά Αθηνόραμα και Gourmet στην κατηγορία «ελληνική κουζίνα». Η ταβέρνα του «Βασίλαινα» ξεκίνησε από μικρό μπακάλικο με δύο τρία τραπεζάκια το 1920 και  έγινε στέκι τόσο για τους απλούς ανθρώπους από τις γειτονιές του Πειραιά και της Αθήνας όσο και από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Μυριβήλης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Χατζιδάκις, η Κατίνα Παξινού, ο Ελία Καζάν, οι οποίοι μεταξύ πολλών άλλων έκαναν αφιερώσεις στο βιβλίο των επισκεπτών του εστιατορίου.

SCALA VINOTECA: Μοντέρνος χώρος με ξύλινη επένδυση στους τοίχους, το ταβάνι και το πάτωμα, που παραπέμπουν σε ξυλοκιβώτια κρασιού.

Βασικός πρωταγωνιστής στην διακόσμηση του μαγαζιού είναι  η εντυπωσιακή μαύρη κάβα με τις φιάλες των κρασιών στις προθήκες και τα μοναστηριακά τραπέζια. Σεφ του εστιατορίου είναι ο Χριστόφορος Πέσκιας και με απλά υλικά χωρίς πολύπλοκες μαγειρικές τεχνικές προσφέρει υπέροχες γεύσεις στα πιάτα του.

BASE GRILL: Είναι αδιαμφισβήτητα η απάντηση των δυτικών προαστίων προσφέροντας υψηλής ποιότητας κρεατοφαγία σε συνδυασμό με υπέροχες σαλάτες και πρωτότυπα ορεκτικά. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι η σπαλομπριζόλα (με λίγο αιματάκι αλλιώς δε λέει) και η πικάνια αλλά και τα αυγά στη «φωλιά» πατάτας.

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΣΚΙΟΥΡΟΣ: Ο Κίτρινος Σκίουρος είναι το μοναδικό Brazilian Bistro εδώ και είκοσι χρόνια λειτουργίας.

Είναι το πρώτο από τα εστιατόρια, της συγκεκριμένης  λίστας, που έχω επισκεφτεί και είναι από τα αγαπημένα μου. Τα πιάτα χαρακτηρίζονται από πλούσια και δυνατή γεύση έχοντας ως βάση τους φρέσκα εξωτικά φρούτα και αρωματικά μπαχαρικά. Ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε είναι  το τυπικό Βραζιλιάνικο πιάτο αποτελούμενο από  μαύρα φασόλια με τέσσερα είδη κρεάτων, σερβιρισμένα με ρύζι, σπανάκι με πορτοκάλι και φαρόφα- είδος τηγανητού αλευριού με αρωματικά μπαχαρικά.

DOS HERMANOS: Δεν θα μπορούσε να λείψει η Μεξικάνικη κουζίνα από την αγαπημένη μου λίστα.

Δοκιμάστε  Κεσαντίγιας με γουαγκαμόλε, ενχιλάδας με κοτόπουλο, burritos, fajitas καθώς και τα εξαιρετικά Nachos με σπανάκι. Μην παραλείψετε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με μια golden frozen μαργαρίτα.

TONY BONANO: Tratoria στον Πειραία. Το εστιατόριο φημίζεται για τις αμιγώς ιταλικές του συνταγές, χωρίς να υστερεί στις «θαλασσινές» του προτάσεις. Αν το επισκεφτείτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός των άλλων θα απολαύσετε και την εξαιρετική θέα στο Μικρολίμανο.

Είναι σαφές πως η ανωτέρω λίστα έχει διαμορφωθεί βάσει προσωπικών γευστικών προτιμήσεων και εμπειριών. Δεδομένου λοιπόν ότι δεν είμαι σε καμμία περίπτωση επαγγελματίας γευσιγνώστης, θα πρέπει πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τις προτάσεις μου, να λάβετε υπόψη την υποκειμενικότητα που αυτές εμπεριέχουν.

Πάρτε το ρίσκο, γιατί όπως και να ’χει, δεν πρόκειται να σας αποζημιώσω σε περίπτωση που δεν ακουμπήσετε το πιάτο σας!!!  

Ο Γιάννης Αγγελόπουλος είναι φυσικός εκπαιδευτικός των Εκπαιδευτηρίων  Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

Advertisements

Tagged as: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: