Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Νέοι: υποδουλωμένοι στη μάζα ή αντικομφορμιστές;

της Δάφνης Μπαλατσού

Είναι παραδεκτό ότι η εποχή μας είναι άκρως κομφορμιστική και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά, καθώς παρατηρούμε γύρω μας στρατιές από ανθρώπους-κλώνους με παρόμοια γούστα, τρόπους συμπεριφοράς και ενδυμασίας.  Πρόκειται για άτομα που έχουν μετατραπεί σε υποχείρια κάποιων και υπόκεινται σε σκλαβιά πνευματική, καθώς δεν ακολουθούν την προσωπική τους βούληση, αλλά τη λεγόμενη «μάζα» που τόσο πολύ τους εντυπωσιάζει τυφλώνοντας το νου και τη συνείδησή τους.

Ιδιαίτερα οι νέοι, ως ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου, επηρεάζονται έμμεσα από κοινούς τρόπους συμπεριφοράς που επιβάλλει η κοινωνία. Ειδικότερα, η οικογενειακή ανατροφή των νέων έχει τις βάσεις της σε κοινά αποδεκτές αξίες και παραδείγματα, ενώ παράλληλα στο σχολείο διαπαιδαγωγούνται με στερεότυπο τρόπο. Ταυτόχρονα, τείνουν  να μιμούνται πολλές φορές πρότυπα που προβάλλουν τα Μ.Μ.Ε. Τα πρότυπα αυτά σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο ενδυμασίας που έχει τυποποιηθεί, αλλά και με τη μαζική φθηνή διασκέδαση, την οποία προτιμούν οι περισσότεροι νέοι στις μέρες μας. Νομίζουν, λοιπόν, ότι γίνονται κοινωνικά αποδεκτοί μόνο μέσω της εβδομαδιαίας και ανελλιπούς επίσκεψής τους στο «club» όπου συχνάζουν, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι απ’ τους συνομηλίκους τους. Ακούν, όχι τη μουσική που τους εκφράζει  πραγματικά και δίνει νόημα στη ζωή τους, αλλά ό,τι ανταποκρίνεται στα γούστα του «DJ» και των υπόλοιπων θαμώνων. Φορούν το ρούχο που θα είναι φέτος στη μόδα, έστω κι αν δεν ταιριάζει στην ιδιαίτερη προσωπικότητά τους, αρκεί να δείξουν στην παρέα τους ότι είναι και αυτοί ένα τμήμα του τόσο αρεστού συνόλου. Υποστηρίζουν άκριτα τις γνώμες των φίλων τους χωρίς να μπουν καν στη λογική διαδικασία να σκεφτούν αν όντως ταυτίζονται με τις δικές τους πεποιθήσεις. Το χειρότερο και πιο λυπηρό βέβαια είναι ότι, πρότυπο πλέον αποτελεί το πιο καλοντυμένο και καλογυμνασμένο μοντέλο, που μπορεί ενδεχομένως να στερείται πνευματικής μόρφωσης και καλλιέργειας, ενώ παραγκωνίζονται οι άνθρωποι των γραμμάτων, οι πραγματικοί καλλιτέχνες, οι αγωνιστές και οι διανοούμενοι, οι οποίοι σίγουρα μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν στους νέους πολύ πιο σημαντικές αξίες και ιδέες για τη ζωή. Βλέπουμε συνεχώς παιδιά που ασχολούνται όλο και περισσότερο με τη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης, αλλά και την απορρόφηση όσο το δυνατό περισσότερων άχρηστων πληροφοριών, άτομα άδεια εσωτερικά, χωρίς κριτήρια και ελεύθερη βούληση.

Παρ’ όλα αυτά, ο αντικομφορμισμός και η αντίσταση σε καθιερωμένες αξίες μπορούν να αποτελέσουν και πάλι βασικά χαρακτηριστικά των νέων. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι νέοι που οφείλουν να αποτελέσουν φωτεινά παραδείγματα, καθώς έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και διακατέχονται από ελεύθερο πνεύμα που τους κάνει να προβληματίζονται διαρκώς και ν’ αντιστέκονται στη «μάζα». Μέσω της ενδοσκόπησης και με τη βοήθεια της μόρφωσης που σήμερα είναι προσιτή σε όλους το νέο άτομο έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί σθεναρά στον κοινωνικό κομφορμισμό. Οι νέοι, ακόμη, έρχονται σ’ επαφή με τις τέχνες και τον αθλητισμό, διαμορφώνοντας μια πολυδιάστατη προσωπικότητα κι αυτό λειτουργεί ως αντίβαρο στη μαζοποίηση. Μέσω της γόνιμης εκμετάλλευσης του ελεύθερου χρόνου τους, μπορούν να γίνουν πιο ώριμοι ώστε να μην είναι υπόδουλοι στη «μάζα».

Άρα, λοιπόν, η νεολαία μπορεί να διαμορφώσει την αντίστασή της έναντι στη «μάζα», μέσω της παιδείας και των σωστών προτύπων. Ο αντικομφορμισμός δεν είναι κάτι το αδύνατο, αρκεί να συνειδητοποιήσουν τα άτομα την αξία της ξεχωριστής τους προσωπικότητας και να την εκμεταλλευτούν δημιουργικά.

 

Η Δάφνη Μπαλατσού είναι μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , ,

1 Response »

  1. Πολύ ωραία τα πες. Carpe diem.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: