Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Αυτός που γελά καλύτερα… γελά με τον εαυτό του

του Φίλιππου Κόσκωρη

 

Η αυτογνωσία στον άνθρωπο είναι ένα στοιχείο απαραίτητο, που πρέπει πρωτίστως  να καλλιεργείται για να γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Η αρετή της αυτογνωσίας είναι αυτή που φανερώνει στον άνθρωπο τις κρυφές ή «θολές» υπόλοιπες αρετές του, τις οποίες είτε έχει αποκτήσει χωρίς ο ίδιος να το έχει   συνειδητοποιήσει, καθώς επίσης προσδίδει την ιδιότητα στον άνθρωπο να  γνωρίζει ποιες αρετές ο ίδιος δεν κατέχει. Ένας άνθρωπος δεν γνωρίζει τον εαυτό του  καλύτερα απ’ όλους, άρα η αυτογνωσία δεν είναι έμφυτη σε εμάς; θα ρώταγε κάποιος. Κι όμως η απάντηση είναι  αρνητική και στις δύο περιπτώσεις, γεγονός που για αρκετούς ίσως προκαλεί μεγάλη έκπληξη.

kosko1

Ο άνθρωπος, αρχικά, δεν γεννιέται με την αρετή της αυτογνωσίας, δεν γνωρίζει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι ο χαρακτήρας ενός μωρού για παράδειγμα δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Ακόμη όμως και σε μεγαλύτερες ηλικίες η αυτογνωσία δεν είναι μία αρετή που την κατέχουμε επειδή έχει διαμορφωθεί ο χαρακτήρας μας, αλλά όπως όλες τις αρετές, την έχουμε  αποκτήσει ακολουθώντας την κατάλληλη πνευματική ή και σωματική εξάσκηση σε καθημερινή βάση εθίζοντας τον εαυτό μας  σε αυτήν ώστε να την αποκτήσουμε. Φυσικά διανοητικές αρετές που υπάρχουν στον γενετικό μας κώδικα τις κατέχουμε έμφυτες και πάλι όμως η αυτογνωσία μας βοηθά στο να τις εντοπίσουμε, γιατί πολλοί άνθρωποι δεν τις ανακαλύπτουν ίσως και ποτέ, και να τις αναπτύξουμε κατάλληλα όπως ο καθένας κρίνει για τον εαυτό του. Με λίγα λόγια η λειτουργία της αυτογνωσίας είναι αυτή: Οριοθετεί συνειδητά πλέον στον άνθρωπο τον χαρακτήρα του.

Πολλοί  τρόποι  υπάρχουν  για  να αποκτήσει  κανείς  αυτήν την αρετή, τόσοι πολλοί που τους περισσότερους δεν θα μπορούσε κανείς να  σκεφτεί  πως τον  βοηθούν  να αποκτήσει την αυτογνωσία. Αυτή η ποικιλότητα εξηγείται από την φύση της αρετής  να  «ασχολείται» με όλες τις υπόλοιπες αρετές. Ένας από  αυτούς  είναι και το γέλιο,  φυσικά εννοούμε το γέλιο ως στάση ζωής και σε καθημερινή βάση χωρίς καμία υπερβολή όπως μας διδάσκουν και οι ίδιοι μας οι  πρόγονοι (μηδέν  άγαν). Σε αυτόν λοιπόν τον τρόπο θα εστιάσουμε και θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε, γιατί τελικά βοηθά τον άνθρωπο να  αποκτήσει την αυτογνωσία.

kosko2

Το  γέλιο είναι  μία «αντίδραση» του ανθρώπου σε μία αντίστοιχη «δράση» . Αυτή η δράση μπορεί να αποτελεί ένα τυχαίο περιστατικό στην καθημερινή μας ζωή ή εμείς οι ίδιοι να επιχειρούμε με αφορμές από την καθημερινή μας ζωή να βρίσκουμε αυτή την «δράση» με σκοπό να γελάμε. Η δεύτερη εκδοχή είναι αυτή που συνήθως βοηθά πιο πολύ τον άνθρωπο να φτάσει στην αυτογνωσία.
Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει υιοθετήσει αυτήν την συνήθεια και αντικρίζει με χαμόγελο και χαρά την ζωή είναι παράλληλα σε θέση να κρίνει τα αρνητικά στοιχεία της κοινωνίας ή των ανθρώπων γύρω του έτσι ώστε υποσυνείδητα – στην αρχή – ή ενσυνείδητα – μετά από τον «εθισμό» του σε αυτήν την στάση ζωής – να διορθώνει προσωπικά του τυχόν αρνητικά στοιχεία ή και να αποφεύγει να ακολουθεί στοιχεία που ο ίδιος διακωμωδεί  σε άλλους.

Ένας άνθρωπος στην συνέχεια, μπορεί να γελά και με τον εαυτό του διακωμωδώντας τα αρνητικά του στοιχεία, και προσπαθώντας μέσα του διαρκώς   να τα διορθώσει. Αυτή η λειτουργία ταυτίζεται με την λειτουργία που ακολουθεί και η αρετή της αυτογνωσίας εν μέρει, δηλαδή να εντοπίζει αρνητικά στοιχεία και γνωρίζοντας την ύπαρξή τους να τα «παραθέτει» στον ανθρώπινο νου προς διόρθωση, διότι ας μην ξεχνάμε πως με την συνεχή πράξη (εθισμό)  αποκτώνται και διορθώνονται όλα τα θετικά  και τα αρνητικά στοιχεία.

kosko3

Το  γέλιο  με  λίγα  λόγια  είναι  ένας μηχανισμός ο οποίος λειτουργεί ως  δίαυλος  για την απόκτηση της αυτογνωσίας. Βεβαίως για να λειτουργήσει θετικά αυτός ο μηχανισμός  πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας υγιούς συμπεριφοράς και ομαλής λειτουργίας του γέλιου στην ζωή μας. Αν αυτοί οι παράγοντες καλύπτονται, τότε ο άνθρωπος βρίσκεται σε ορθό δρόμο για την απόκτηση της αρετής της αυτογνωσίας.

 

Ο  Φίλιππος Κόσκωρης είναι μαθητής της Γ΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: