Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Εθνική αυτογνωσία

της Δάφνης Μπαλατσού

 

Η αυτογνωσία βοηθά τον άνθρωπο να πετύχει τη σωστή και αντικειμενική επικοινωνία με τον εαυτό του, ώστε να φτάσει στην ηθική τελείωση. Είναι φανερό ότι η αυτογνωσία είναι βαθιά ριζωμένη στη χώρα μας, καθώς πηγάζει από διάφορα ρητά των αρχαίων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, ένα απ’ αυτά ήταν το «Γνώθι  σαυτόν».

mathito1

Η παρουσία αυτού του ρητού στο προπύλαιο του ναού του Απόλλωνα, στον ιερότερο χώρο της αρχαίας Ελλάδας, τους Δελφούς, δείχνει τη σπουδαιότητα που απέδιδαν οι αρχαίοι Έλληνες στην αυτογνωσία. Ο Σωκράτης έλεγε πως: «αφού δεν μπορεί να γνωρίσει τον εαυτό του κατά το δελφικό επίγραμμα, του φαίνεται γελοίο να εξετάζει τα ξένα». Από την άλλη πλευρά ο μεγάλος Εφέσιος φιλόσοφος ο Ηράκλειτος μπορούσε να υπερηφανεύεται λέγοντας: «Έψαξα βαθιά στον εαυτό μου.» Μήπως ο Πίνδαρος δεν προέτρεπε στην αυτογνωσία με τη φράση «…Μάθε ποιος είσαι και γίνε τέτοιος»; Όλα αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν τη φροντίδα των αρχαίων Ελλήνων για την αυτογνωσία, αλλά και δείχνουν στο σύγχρονο άνθρωπο ένα δρόμο: το δρόμο που οδηγεί στη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι μόνο μέσω της αυτογνωσίας μπορεί να κατακτηθεί οποιαδήποτε άλλη γνώση.

Η αυτογνωσία εκτός από το ατομικό επίπεδο, έχει τεράστια σημασία και σε εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα, η εθνική αυτογνωσία, ιδιαίτερα στις μέρες μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη του λαού. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι για την περίοδο κρίσης που διανύουμε δεν ευθύνονται μόνο οι λανθασμένες οικονομικές επιλογές της κρατικής μηχανής, αλλά και η πολιτιστική και πνευματική χρεοκοπία όλου του ελληνικού λαού.

mathito2

Αναμφίβολα, μέσω της εθνικής αυτογνωσίας όχι μόνο καλλιεργούνται κοινωνικές αρετές, όπως ο ανθρωπισμός και η άμιλλα, αλλά και αναπτύσσονται οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι ενώνονται για την επίτευξη ενός «ιερού» σκοπού για το Έθνος. Στην περίπτωση της χώρας μας φυσικά, ως κοινός στόχος όλων θα έπρεπε να προβάλλεται η ανασυγκρότηση της οικονομίας και των πνευματικών αξιών. Η αυτογνωσία, αποτελεί επίσης παράγοντα προόδου του Έθνους, διότι ενισχύοντας τη γνώση των ελαττωμάτων του λαού, μας οδηγεί στην αποφυγή λαθών του παρελθόντος. Γεννιέται ακόμα το αίσθημα της εθνικής   περηφάνιας και τα άτομα υποχρεώνονται να συνεχίσουν την ιστορία τους και να διατηρήσουν τη φυσιογνωμία του έθνους. Αναμφισβήτητα, προβάλλονται κοινά ιδανικά και δημιουργούνται εθνικά σύμβολα, ενώ η γνώση των εθνικών αρετών γίνεται οδηγός και πρότυπο για παραδειγματισμό για τις επερχόμενες γενιές, για τη διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας.

mathito3

Η αυτογνωσία, λοιπόν, τόσο η εθνική όσο και η ατομική, αποτελεί θεμέλιο αυτοδιάθεσης και αυτοσεβασμού και βοηθά στη συνεχή βελτίωση και πρόοδο. Εμείς οι Έλληνες, σήμερα οφείλουμε πρωτίστως να συγκεντρωθούμε στο ζήτημα της εθνικής αυτογνωσίας και μετά να αποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η πατρίδα θα απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδό της, γνωρίζοντας ότι είμαστε μια κοινότητα που θέλει να προοδεύσει,  να ζήσει και να δημιουργήσει πολιτισμό. Τέλος, απέναντι στον άνθρωπο που ισοπεδώνει κάθε άξια, πρέπει να προτάξουμε τον Έλληνα που έχει συνείδηση του παρελθόντος, πάθος για ζωή, αλλά και όραμα για το μέλλον.

 

Η Δάφνη Μπαλατσού είναι μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: