Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

ΘΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΟΥΜΕ!

 Σε μία σκηνή της αριστουργηματικής ταινίας του Αντρέι Ταρκόφσκι «Αντρέι  Ρουμπλιώφ» ο ομώνυμος ήρωας, που ασκείται ως μαθητευόμενος αγιογράφος κοντά στον δάσκαλό του Θεοφάνη τον Έλληνα, μπαίνει αναστατωμένος στο μοναστήρι, όπου ο γηραιός μοναχός καλλιτέχνης αγιογραφούσε, και του αναγγέλλει ότι περικυκλώνουν το μοναστήρι οι Τάταροι – πολεμική φυλή στην μεσαιωνική Ρωσία. Ο γέρων αγιογράφος όμως παραμένει απαθής, και όταν ο νεαρός μαθητής  επαναλαμβάνει την είδηση και έντρομος τον ρωτά τι θα κάνουν,  εκείνος σε πλήρη αταραξία του  απαντά: «Θα ζωγραφίσουμε!»

zogr1

Μέρα με την ημέρα όλο και περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε ότι η κρίση που μαστίζει την χώρα μας την τελευταία τριετία είναι δευτερευόντως οικονομική και πρωτίστως πνευματική, πολιτισμική, αξιακή. Αυτό που οφείλουμε να πράξουμε με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα άπαντες είναι η ακριβής διάγνωση του προβλήματος, ώστε να δούμε τις γενεσιουργές αιτίες του και στην συνέχεια με αυτογνωσία και θάρρος να προχωρήσουμε σε αυτοκάθαρση και ίαση.

Χρειάζεται ωστόσο ν’ ανοίξουν επιτέλους σοβαρές συζητήσεις, με διάθεση ερευνητική, στοχαστική και κυρίως αυτοκριτική. Η μετάθεση της ευθύνης είναι η εύκολη λύση και το τέλειο άλλοθι, εντούτοις, δεν θα μας βοηθήσει να θεραπεύσουμε χρόνιες εθνικές παθογένειες και ανηκέστους βλάβες που σχετίζονται με ελλείμματα πολιτικής κουλτούρας, ουσιαστικής παιδείας και γόνιμου πολιτισμού.

zogr2

Με αυτό το σκεπτικό στους μήνες που ακολουθούν,  θα επιχειρήσουμε τόσο μέσα από συζητήσεις και συμπόσια στο αμφιθέατρο του σχολείου, όσο και μέσα από τις στήλες του τηλεπεριοδικού μας, να προσεγγίσουμε θέματα εθνικής αυτογνωσίας και αυτοσυνειδησίας. Αυτό το νόημα έχει η συγκριτική μελέτη τριών κοινωνιών, που σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους μεγαλούργησαν και σφράγισαν ανεξίτηλα την παγκοσμιότητα. Η κλασική Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., η Σμύρνη του 19ου και η σύγχρονη Αμερική παρουσιάζουν προκλητικές ομοιότητες που οι μαθητές μας θα μας εξηγήσουν στις 23 Φεβρουαρίου 2013 σε ανοιχτή εκδήλωση με τον τίτλο «Γιατί η Αμερική».

zogr3

Στο ίδιο μήκος κύματος ευρίσκεται και το διήμερο σωκρατικό συμπόσιο που διοργανώνεται στις 30 και 31 Μαρτίου 2013 και θα διερευνήσει την επικαιρότητα της πολιτικής παρακαταθήκης του Σωκράτη στον σύγχρονο κόσμο και το νόημα μιας ουσιαστικής παιδείας μεταμορφωτικής των συνειδήσεων.

zogr4

Παράλληλα η ΤΗΛΕΠΝΥΚΑ θα φιλοξενήσει αφιερώματα σχετικά με την γλώσσα, την έρευνα, την φιλοσοφία, το περιβάλλον και ασφαλώς την Αμερική, στην οποία  είναι διαθεματικά αφιερωμένες όλες οι σχολικές εκδηλώσεις της εφετινής χρονιάς.

Το δύσκολο σε κάθε κρίση δεν είναι η περιγραφή της – πολλώ δε μάλλον η μεμψίμοιρη θεώρησή της. Αιτούμενο είναι η αναζήτηση δημιουργικών προτάσεων που θα εισφέρουν σε πνευματικές αναδιπλώσεις και θα επέχουν θέση προγραμματικού χαρακτήρα στην προσπάθεια μιας εθνικής αναγεννήσεως. Ο καμβάς είναι ευρύχωρος και δεκτικός σε κάθε καλαίσθητη και πολύχρωμη ζωγραφιά, αρκεί να είναι γνήσια, με το μεράκι και την αγωνία του αληθινού καλλιτέχνη.

zogr5

Εμπρός λοιπόν, ο καθείς και το πινέλο του με τα χρώματα και τις αποχρώσεις του, ο καθείς και  τα όπλα του. Μέσα στην κοσμοχαλασιά η πνευματική αριστοκρατία με το μεγαλείο των αυθεντικών σκιρτημάτων του πνεύματος μας καλούν σε προσωπικές και ακριβές δημιουργίες. Με πηγαίο αίσθημα και ορθό λόγο. Με την μεγαλοφυή διαίσθηση του καλλιτέχνη και την πνευματική ωριμότητα του σκεπτόμενου πολίτη. Με ελευθερία και σύνεση. Για ένα έργο σε βάθος χρόνου. Με φαντασία και σχέδιο. Με προοπτική.

zogr6

«Θα ζωγραφίσουμε!»

Η Συντακτική Επιτροπή της ΤΗΛΕΠΝύΚΑΣ …

 

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: