Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

του Θοδωρή Γιακουμή

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών (The dead poet society) είναι μια δραματική ταινία γυρισμένη το 1989. Η συγκεκριμένη ταινία πήρε βραβείο καλύτερου σεναρίου, ενώ ο Robin Williams προτάθηκε για βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου. Το θέμα της ταινίας έχει σκοπό να ενεργοποιήσει τους ανθρώπους, κυρίως τη νεολαία, κάνοντας τους να ζουν τη ζωή τους με το δικό τους τρόπο. Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται μέσα από το μάθημα της λογοτεχνίας και πιο συγκεκριμένα της ποίησης.

dps1

Η υπόθεση έχει να κάνει με έναν νέο καθηγητή που έρχεται να διδάξει στα παιδιά λογοτεχνία. Το όλο στοιχείο του σχολείου χαρακτηρίζεται από αυστηρούς κανονισμούς με σκοπό την πειθαρχία των παιδιών και τη διαμόρφωση των «σωστών» αξιών. Ενώ λοιπόν όλοι οι καθηγητές εμφανίζονται αυστηροί κι πολύ απαιτητικοί, όταν έρχεται η ώρα τα παιδιά να γνωρίσουν τον καινούργιο καθηγητή λογοτεχνίας, μπαίνουν μέσα σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης.

dps2

Η φράση που θα μπορούσε να κρατήσει κανείς από όλη την ταινία είναι CARPE DIEM το οποίο σημαίνει Άδραξε τη Μέρα. Είναι φοβερό πώς μέσα σε μια φράση μπορεί να χωρέσει ένα τεράστιο μήνυμα. Πραγματικά σήμερα οι νέοι τείνουν να είναι τόσο προσηλωμένοι στους στόχους τους που παραβλέπουν τη ζωή. Το σύνθημα της ταινίας έχει σκοπό να ενεργοποιήσει τους νέους που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους και να τους δώσει την ευκαιρία να κάνουν αυτό που θέλουν στη ζωή τους, όχι αυτό που πρέπει ή θέλουν οι άλλοι. Η ζωή ανήκει σε αυτόν που τη ζει κι μόνο σε αυτόν.

Σε μια άλλη στιγμή στην ταινία αναφέρεται μια άλλη σοφή φράση: «Ρουφήξτε το μεδούλι της ζωής». Αυτή η φράση είναι ακόλουθη της προηγούμενης καθώς παρακινεί έντονα τους νέους να ΖΟΥΝ. Τους παρακινεί σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, τους βοηθά πώς να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να κάνουν αυτό που εκείνοι επιθυμούν.

Παρόλα αυτά εκείνη την περίοδο, μέσα σε ένα πατριαρχικό κλίμα  στην οικογένεια, όπου ο νέος δεν τολμούσε να φέρει αντίρρηση στους γονείς του (κυρίως στον πατέρα τους), όπου δεν μπορούσε να παίρνει αποφάσεις μόνος του, ήταν αδύνατο αυτές οι θεωρίες να γίνουν πράξεις χωρίς να υπάρχουν εμπόδια. Ωστόσο οι μαθητές είναι τόσο πωρωμένοι  από την ιδέα της ανεξαρτητοποίησης όπου δεν λογαριάζουν τίποτα με αποτέλεσμα να θυσιάζουν τα πολυτιμότερα πράγματα στη ζωή τους προκείμενου να πετύχουν τον πραγματικό τους στόχο. Μερικές φορές για να επιτευχθεί ένας στόχος πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες θυσίες από μεριάς του ατόμου.

dps3

Τέλος άλλη μια φράση που στιγματίζει το έργο είναι το γεγονός ότι μόνο στα όνειρα οι άνθρωποι τείνουν να είναι πραγματικά ελεύθεροι. Στα όνειρα δεν υπάρχει ο κοινωνικός κριτικισμός δεν υπάρχει το πρέπει αλλά μόνο οι σκέψεις και οι επιθυμίες του ίδιου του ατόμου. Το άτομο έχει την δυνατότητα στα όνειρα του να κάνει ό,τι θέλει όπως το θέλει.

Αυτό που πρέπει να παρατηρηθεί είναι η αντίθεση που υπάρχει μεταξύ της λογοτεχνίας και των υπόλοιπων μαθημάτων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του έργου παρουσιάζονται μαθήματα όπως η Χημεία, τα Μαθηματικά, η Γεωμετρία και η Φυσική. Όλα τα παραπάνω μαθήματα εντάσσονται στον κλάδο των θετικών επιστήμων τα οποία μελετούν τα φαινόμενα και ό,τι συμβαίνει γύρω από τη ζωή του ανθρώπου. Η ποίηση και πιο γενικά η λογοτεχνία είναι οι «επιστήμες» που αντιπροσωπεύουν την ίδια τη ζωή. Άλλο ένα στοιχείο που δεν είναι άστοχο είναι το γεγονός ότι ο ποιητής που αναφέρεται περισσότερο στην ταινία είναι ο Walt Whitman οποίος είναι και ο εισηγητής μια πιο απελευθερωμένης ποίησης σε συνδυασμό με τις ρεαλιστικές απόψεις του για τη ζωή.

dps4

Ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή για ένα χρονικό διάστημα και όταν έρχεται η στιγμή να φύγει το μόνο που μένει πίσω είναι οι πράξεις του και τα κατορθώματα του. Μέσω λοιπόν του έργου μπορεί κανείς να καταλάβει ότι δεν αρκεί μόνο να ζεις για να ζεις πραγματικά…

Δείτε το trailer της ταινίας:

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: