Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Γλωσσομάθεια

της Β΄ Γυμνασίου

Συχνά ακούγεται πως, στην εποχή μας η γλωσσομάθεια αποτελεί στόχο των περισσότερων ανθρώπων. Τι σημαίνει όμως γλωσσομάθεια;

Γλωσσομάθεια ονομάζεται η εκμάθηση μιας ή περισσότερων γλωσσών, πέρα από τη μητρική γλώσσα. Μητρική είναι η γλώσσα με την οποία εξοικειώνεται πρώτη ένας άνθρωπος. Η εξοικείωση αυτή λαμβάνει χώρα στα πρώτα χρόνια της ζωής του, γι’ αυτό και η εκμάθησή της θεωρείται «αυτόματη», λιγότερο χρονοβόρα και δύσκολη. Είναι πιθανό κάποιος να κατέχει παραπάνω από μια μητρικές γλώσσες (ακούσια διγλωσσία) από τη στιγμή που η εκμάθηση αυτών έχει γίνει πριν την ηλικία των 4 ετών. Είναι σημαντικό λοιπόν να γίνει η διαφοροποίηση της ακούσιας αυτής διγλωσσίας, της κατοχής δύο μητρικών γλωσσών, από την γλωσσομάθεια, μια διαδικασία εκούσια.

glosso1

Ο γλωσσομαθής είναι σε θέση να μιλάει και να γράφει στη νέα γλώσσα σωστά, γνωρίζοντας το λεξιλόγιο, τη σύνταξη, τη γλώσσα και τους ιδιωματισμούς της, όπως ακριβώς και με τη μητρική του γλώσσα.

Σε τι μας χρησιμεύει η γλωσσομάθεια ;

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι πολύ χρήσιμη ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε όλοι μία δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δεν είναι μόνο χρήσιμη για να επικοινωνούμε με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο όταν θα ταξιδεύουμε στο εξωτερικό ή να επικοινωνούμε  με τουρίστες  που έρχονται στη χώρα μας. Ο κύριος λόγος που μας χρησιμεύει τόσο , είναι ο ρόλος της  στην τεχνολογία , που παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας .Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε τις ξένες γλώσσες για να ψάξουμε για πληροφορίες στο διαδίκτυο ή ακόμα και να παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση. Ακόμη, οι ξένες γλώσσες μας βοηθάνε πάρα πολύ στις σπουδές μας. Οι εποχές είναι δύσκολες ,ίσως λοιπόν να χρειαστεί κάποιος από μας να σπουδάσει στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να γνωρίζει κάποιος πάνω από μία γλώσσες. Συνήθως αυτοί που ξέρουν πολλές γλώσσες έχουν περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά  και μεγαλύτερο μισθό.

glosso2

Υπάρχουν κίνδυνοι από την γλωσσομάθεια ;

Σίγουρα η εκμάθηση ξένων γλωσσών  προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη μιας χώρας όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται  κίνδυνοι σε αυτή . Όταν  κανείς αφιερώνει μεγάλο χρονικό διάστημα για την εκμάθηση ξένων γλωσσών πολλές φορές παραμελεί σε μεγάλο βαθμό την εθνική του γλώσσα . Επίσης η παραμέληση της μητρικής γλώσσας δημιουργεί  κίνδυνο αλλοτρίωσής της,   αφού πολλοί πλέον χρησιμοποιούν ξένους όρους για ορισμένες  εκφράσεις παρόλο που υπάρχουν αντίστοιχοι στη γλώσσα μας Η γλώσσα κάθε λαού είναι φορέας του πολιτισμού του, επομένως υπάρχει ο κίνδυνος υιοθέτησης  αξιών, αντιλήψεων, και νοοτροπίας ενός άλλου πολιτισμού κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει  όχι μόνο στη γλωσσική, αλλά και στην πολιτιστική παραμόρφωση μιας χώρας .

glosso3

Η πολυγλωσσία είναι χάρισμα ;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πως οι πολύγλωσσοι είναι αναμφίβολα χαρισματικοί. Αυτό το συμπέρασμα το βγάζουμε από το γεγονός ότι για να μάθει κανείς πολλές γλώσσες, σημαίνει πως ξέρει τη σύνταξη, τους ιδιωματισμούς και  το λεξιλόγιο της κάθε διαφορετικής γλώσσας. Άρα, κάποιος που τα ξέρει όλα αυτά και είναι ικανός να διαχωρίζει τα χαρακτηριστικά της κάθε γλώσσας που γνωρίζει, υποδεικνύει εξαιρετική αποστήθιση και χάρισμα.

Πότε μαθαίνουμε ευκολότερα ξένες γλώσσες;

Επιστημονικές μελέτες οδηγούν στο συμπέρασμα πως υπάρχουν “όρια” στη γλωσσομάθεια. Όλα αρχίζουν στην πρώιμη παιδική ηλικία και τελειώνουν με την εφηβεία. Έως την εφηβεία, υπογραμμίζει ο Μόρο (Ιταλός γλωσσολόγος), οι γλώσσες μαθαίνονται αυθόρμητα, αλλά αργότερα ο εγκέφαλος χάνει την πλαστικότητά του κι έτσι χρησιμοποιούνται άλλα μέσα για την εκμάθηση γλωσσών, όπως η μνήμη. Βέβαια, ο άνθρωπος “όσο ζει μαθαίνει”, όπως λέει πολύ σοφά ο λαός· συνεπώς, δεν πρέπει ποτέ να αποθαρρυνόμαστε απ’ το στόχο της γνώσης.

glosso4

Είναι εξυπνότεροι οι πολύγλωσσοι ;

 Γενικά, όσοι άνθρωποι γνωρίζουν ξένες γλώσσες, έχουν την δυνατότητα να επεκτείνουν την σκέψη τους. Η φράση ότι οι πολύγλωσσοι είναι πιο έξυπνοι από αυτούς που γνωρίζουν μόνο την μητρική γλώσσα δεν είναι ακριβής. Για την ακρίβεια, οι πολύγλωσσοι έχουν εποικοδομητικότερη σκέψη από τους υπολοίπους.  Γνωρίζοντας δύο ή και περισσότερες γλώσσες, έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν άμεσα με περισσότερους ανθρώπους.  Με αυτό τον τρόπο γνωρίζουν κουλτούρες και πολιτισμούς άλλων χωρών, άρα  διευρύνουν τις γνώσεις και τους ορίζοντές τους.  Ακόμα λοιπόν και αν οι πολύγλωσσοι δεν είναι εξυπνότεροι από τους άλλους ανθρώπους, είναι σίγουρα πιο επικοινωνιακοί.

glosso5

Τρόποι βελτίωσης της γλωσσομάθειας στο σχολείο 

Η γλωσσομάθεια μας αφορά όλους. Άρα χρειάζεται να σκεφτούμε τρόπους βελτίωσης του τρόπου διδασκαλίας των ξένων γλωσσών. Αυτό αφορά κυρίως τα σχολεία. Ειδικότερα, αν αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας ξένων γλωσσών και χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα ξενόγλωσσα βιβλία και οι σύγχρονες και αποτελεσματικές μέθοδοι διδασκαλίας, σε συνδυασμό με  τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όπως οι διαδραστικοί πίνακες ,τότε θα έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα στη βελτίωση της εκμάθησης ξένων γλωσσών. Επίσης, η διδασκαλία πρέπει να γίνεται σε ολιγομελή και ομοιογενή σε επίπεδο γνώσεων και επίδοσης τμήματα μαθητών. Επιπλέον, οι διδάσκοντες των ξένων γλωσσών θα πρέπει να είναι διδακτικά και επιστημονικά επαρκείς και, τέλος, οι μαθητές θα πρέπει να αξιολογούνται συχνά όχι μόνο σε σχολικό, αλλά και σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για την πιστοποίηση του βαθμού αξιολόγησης της γλωσσομάθειας.

glosso6

Το κείμενο επιμελήθηκαν οι μαθητές Πέτρος Αδάμης, Επαμεινώνδας Μωρίκης, Αλεξάνδρα Παπαναστασίου, Ελπίδα Ροδοπούλου, Ειρήνη Στασινοπούλου, Δημήτρης Ψαλίδας της Β΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: