Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

της Μαριάννας Ντούβλη

Η επιβίωση ενός έθνους είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διάσωση και τη διατήρηση της γλώσσας του, διότι χάρη σε αυτήν αποδίδεται η ταυτότητα και η πνευματική του στάθμη. Η ελληνική γλώσσα κατόρθωσε να επιβιώσει τόσο στους τέσσερις επώδυνους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας, όσο και στις περιόδους της ενετικής και αγγλικής κατοχής. Πρόκειται για έναν θησαυρό αειλαμπή και αδαπάνητο, από τον οποίο γεννήθηκαν η δημοκρατία, οι επιστήμες, το θέατρο, η φιλοσοφία και διαφωτίστηκε ολόκληρη η Ανθρωπότητα. Είναι η γλώσσα της ποίησης και της λογοτεχνίας, η γλώσσα που αρδεύει και ζωογονεί ακόμη και σήμερα πολλές γλώσσες του δυτικού και ανατολικού κόσμου. Προφανώς πηγή έμπνευσης των μεγάλων ρευμάτων και κινημάτων της ανθρωπότητας (Αναγέννηση, Διαφωτισμός) ήταν η Αρχαία Ελλάδα και η στάση ζωής των Αρχαίων Ελλήνων. Ας μη μας διαφεύγει όμως ότι η αρχαία γλώσσα είναι τροφός της νεοελληνικής. Άρα λοιπόν πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό που έχει ριζώσει εδώ και χιλιετίες.

ntouv1

«Ὁ Θεὸς μᾶς χάρισε μιὰ γλῶσσα ζωντανή, εὔρωστη, πεισματάρα καὶ χαριτωμένη, ποὺ ἀντέχει ἀκόμη, μολονότι ἔχουμε ἐξαπολύσει ὅλα τὰ θεριὰ γιὰ νὰ τὴ φάνε. Ἔφαγαν ὅσο μπόρεσαν, ἀλλά ἀπομένει ἡ μαγιά, ἔτσι θὰ ἔλεγα, παραφράζοντας τὸν Μακρυγιάννη. Δὲν ξέρω πόσο θὰ βαστάξει ἀκόμη αὐτό. Ἐκείνο ποὺ ξέρω εἶναι ὅτι ἡ μαγιὰ λιγοστεύει καὶ δὲν μὲνει πιὰ καιρὸς γιὰ νὰ μένουμε ἀμέριμνοι. Δὲν εἶναι καινούργια τὰ σημεῖα ποὺ δείχνουν πώς, ἂν συνεχίσουμε τὸν ἲδιο δρόμο, ἂν ἀφεθοῦμε μοιρολατρικὰ στὴν δύναμη τῶν πραγμάτων, θὰ βρεθοῦμε στὸ τέλος μπροστὰ σε μιὰ γλῶσσα ἐξευτελισμένη, πολύσπερμη καὶ ἀσπόνδυλη»

Γιώργος Σεφέρης

Δυστυχώς, ζούμε σε μια περίοδο πνευματικής ρηχότητας, όπου όλοι οι θεσμοί πλήττονται και οι σχέσεις των ανθρώπων καθίστανται επιδερμικές και υποκριτικές. Από την περίοδο της μεταπολίτευσης και εντεύθεν, παρατηρείται μία τάση αφελληνισμού, υποχωρήσεως των ελληνικών και επιβολής μιας παγκοσμιοποιημένης αγγλικής. Η εισχώρηση ξένων λέξεων έχει αλλοιώσει την εθνική μας γλώσσα και κατ’ επέκταση την εθνική μας συνείδηση.

Στον αντίποδα τα λεγόμενα greeklish επιδεινώνουν την κατάσταση, συρρικνώνοντας τη σκέψη και εκχυδαϊζοντας την ελληνική γλώσσα. Οι άνθρωποι βασίζονται πλέον σε τετριμμένες εκφράσεις και συνθηματολογίες. Περιορίζεται έτσι ο αυθορμητισμός και το συναίσθημα και η ζωή συνθλίβεται, νεκρώνοντας το περιεχόμενο και το νόημά της.

ntouv2

Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή, μια αναδιάρθρωση, ώστε να βγούμε από τις συμπληγάδες πέτρες της κρίσης. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η γλώσσα μας και ο πολιτισμός μας είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δύναμης! Η ιερή μας παρακαταθήκη! Και όταν η Παιδεία, η καλλιέργεια της γλώσσας, η πραγμάτωση της ανώτερης φύσης του ατόμου, καθίσει πάλι στο θρόνο της, τότε και οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι!!

Η Μαριάννα Ντούβλη είναι μαθήτρια της Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , , ,

1 Response »

  1. Πολύ ωραίο Μαριάννα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: