Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Το φαινόμενο «greeklish»

της Εμμανουέλλας Γιαννοπούλου και Μαρίας Δερμεντζή

Το φαινόμενο των greeklish γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρο έχοντας συμμάχους μα και εχθρούς. Τελικά αποτελούν τα greeklish κίνδυνο για την ελληνική γλώσσα, την οποία και οφείλουμε να διαφυλάξουμε, ή απλά είναι ένας ανώδυνος, γρήγορος και εύκολος τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στους νέους.

Ας ξεκινήσουμε να εξετάζουμε το φαινόμενο των greeklish παραθέτοντας μια έρευνα που διεξήχθη σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πριν λίγα χρόνια, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, κατά τη σχολική χρονιά 2008- 2009, το 53 % των φιλολόγων είχε παρατηρήσει αύξηση των ορθογραφικών λαθών σε μαθητές, που έκαναν εκτενή χρήση των greeklish και οι οποίοι, σημειωτέον, παλαιότερα παρουσίαζαν πολύ καλύτερες επιδόσεις στον γραπτό λόγο. Συνεπώς η χρήση των greeklish, σε μεγάλη κλίμακα, επηρεάζει τόσο την ορθογραφία όσο και την σύνταξη και την γραμματική δηλαδή τον γραπτό λόγο εν γένει.

greek1

Προς ενίσχυση των παραπάνω, ας σκεφτούμε, πως πράγματι ανάμεσα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές των greeklish, είναι οι ανορθόγραφοι, οι οποίοι έχουν βρει πια έναν ισχυρό σύμμαχο. Οι ανορθόγραφοι λοιπόν «κρύβουν» αυτήν τους την αδυναμία χρησιμοποιώντας greeklish, ώστε να νοιώθουν ίσοι απέναντι σε ίσους. Μπορεί αυτή η δυνατότητα που τους δίνεται να τους βοηθάει να αισθάνονται καλύτερα σε σχέση με αυτήν τους την αδυναμία, όμως ταυτόχρονα τους ωθεί στο να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια να μάθουν έστω και στοιχειώδη ορθογραφία, εφόσον καταφεύγουν στη γρήγορη και εύκολη λύση των greeklish.

greek2

Μοιραία, επίσης, συνέπεια της νέας αυτής τάσης είναι η υπεραπλούστευση του λεξιλογίου των ελληνικών. Η γλώσσα ενός λαού είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει και εξελίσσεται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Είναι φορέας σκέψεων και ιδεών. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι η αποτύπωση των σκέψεων αυτών σε ξένους χαρακτήρες θέτει από μόνη της περιορισμούς, δημιουργώντας προβλήματα στην κατανόηση του γραπτού λόγου εφόσον μας απομακρύνει από την ορθή χρήση της γλώσσας μας. Η αυξανόμενη προτίμηση, ειδικά των νέων, για τα greeklish έχει ως αποτέλεσμα να ξεχνούν τις ελληνικές λέξεις και να τις αντικαθιστούν αβίαστα με ξένες, όπως OK ή like. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο της λεξιπενίας και της αδυναμίας να εκφραστούμε στη μητρική μας γλώσσα. Είναι, όμως, λυπηρό το γεγονός ότι αλλοιώνεται και συρρικνώνεται μια γλώσσα όπως η ελληνική, που χαρακτηρίζεται εδώ και αιώνες από γλωσσικό πλούτο και ποικιλία εκφραστικών μέσων.

Προχωρώντας ακόμα πιο βαθιά στο φαινόμενο greeklish, οφείλουμε να παρατηρήσουμε, ότι με την έλευση του, έχει αρχίσει να συντελείται σταδιακά ισοπέδωση της γλώσσας μας. Μπορεί η χρήση των greeklish να φαίνεται ανώδυνη, όμως, στην πραγματικότητα στερεί από την ελληνική γλώσσα το ρόλο της ως φορέα πολιτισμού και ιστορίας. Ξεχνάμε ότι κάθε γλώσσα είναι καθρέφτης του λαού της και αντανακλά την πορεία αυτού του λαού στο πέρασμα των χρόνων. Η ελληνική γλώσσα, συνεπώς, κρύβει μια πλούσια ιστορία την οποία μελετούν μέχρι και σήμερα άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Οι Έλληνες λοιπόν καλό θα ήταν να μην λησμονούμε ότι η γλώσσα μας είναι η ταυτότητά μας και η κακοποίηση της αναπόφευκτα οδηγεί στη αποδυνάμωση της εθνογλωσσικής μας συνείδησης και στη εν γένει εξασθένηση της εθνικής μας ταυτότητας.

greek3

Ωστόσο, οι υποστηρικτές των greeklish θεωρούν ότι η χρήση τους δεν είναι τόσο επιζήμια, εφόσον αυτά εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες. Ισχυρίζονται ότι, στη σύγχρονη εποχή των ιλιγγιωδών ρυθμών, παρέχουν ταχύτητα και ευκολία στους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι δεν χρειάζεται να μετατρέπουν τα πληκτρολόγιο στους ελληνικούς χαρακτήρες ή να προβληματίζονται με την ορθογραφία μια λέξης. Επίσης λέγεται ότι τα greeklish, όντας κυρίως η γλώσσα της νεολαίας, αποτελούν έναν κώδικα επικοινωνίας που δύσκολα αποκωδικοποιεί ένας ενήλικας. Συνεπώς, λειτουργούν ενωτικά, κάνοντας ίσως τους νέους να νιώθουν πιο άνετα. Έτσι, υπάρχει η άποψη ότι εάν θέλουμε να προσεγγίσουμε τους νέους, θα πρέπει να κατανοήσουμε τα greeklish. Αυτό όμως δεν σημαίνει να δικαιολογούμε την αλόγιστη χρήση τους και να μην προσπαθούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση, θυμίζοντας τους, ότι υπάρχει και μια άλλη εναλλακτική, η οποία είναι απαραίτητη για την κατάκτηση της γνώσης. Το ευκολότερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο ή το σωστότερο. Αυτό που ισχύει συνήθως, είναι  το αντίθετο.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των greeklish καθιστούν  επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση, ώστε να διαφυλαχθεί η ελληνική γλώσσα από καθετί ξενόφερτο , που εντάσσεται στα πλαίσια μιας τάσης μιμητισμού, η οποία διακρίνει την κοινωνία μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η γλώσσα μας άντεξε στο πέρασμα των χρόνων και επηρέασε πολλές άλλες.

Ας μας προβληματίσει το γεγονός ότι ενώ εμείς ως νεοέλληνες τείνουμε να χρησιμοποιούμε greeklish όλο και περισσότερο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Gilbert Murray, είχε πει «Η ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Συχνά διαπιστώνει κανείς ότι μια σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση  και χάρη στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαριά στην Λατινική, Αγγλική, Γαλλική ή Γερμανική. Είναι η τελειότερη γλώσσα, επειδή εκφράζει τις σκέψεις τελειοτέρων  ανθρώπων.»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Η Εμμανουέλλα Γιαννοπούλου και η Μαρία Δερμεντζή είναι καθηγήτριες της Αγγλικής Γλώσσας.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , , , ,

1 Response »

  1. Συμφωνώ με όλα και πολύ ωραίο άρθρο , επίσης ( από προσωπική εμπειρία) θα ήθελα να προσθέσω με αφορμή αυτό που λέει το άρθρο (δηλαδή οτι πολλοί αντικαθιστούν ξένες λέξεις με ελληνικές ) οτι σε αυτή τη περίπτωση όχι μόνο οι περισσότεροι σκοτώνουν την ελληνική αλλά και την αγγλική . Παρατηρώ πολλές φορές όταν συνομιλώ μέσα απο το διαδίκτυο πολλούς που μπλέκουν τόσο την αγγλική με την ελληνική που στο τέλος δεν βγάζει κανείς νόημα ή αν βγάζει αυτό που γράφεται είναι »άσχημο» στην όψη …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: