Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

της Α΄ Λυκείου

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, όπως οι τραυματίες πολέμου, θύματα επιδημιών και φυσικών καταστροφών, οι οποίοι  δεν έχουν τη δυνατότητα για ιατρική περίθαλψη. Προσφέρουν τη βοήθειά τους χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλου είδους διακρίσεις. Εδώ και 40 χρόνια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουν πάντα με την ίδια αγωνία: να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ζωές.

MSF1

 Αυτή η οργάνωση ιδρύθηκε από μια ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων ύστερα από τον καταστροφικό πόλεμο που ξέσπασε στην Μπιάφρα της Νιγηρίας αλλά και τις πλημμύρες στο ανατολικό Πακιστάν. Έκτοτε έχουν ιδρύσει πολλά νοσοκομεία και κέντρα περίθαλψης σε διάφορες περιοχές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το χειρουργικό νοσοκομείο στη Γάζα μετά τις Ισραηλινές επιθέσεις. Το έργο τους έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλη την Αφρική και Ασία καθώς και Βόρεια και Νότια Αμερική αλλά και Ευρώπη. Δεν περιμένουν να αλλάξουν τον κόσμο και να σταματήσουν οι πόλεμοι αλλά επιθυμούν να προσαρμόσουν την ιατρική επιστήμη και την έρευνα για να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερη περίθαλψη. Έτσι δίκαια το 1999 τούς απονεμήθηκε Νόμπελ Ειρήνης για το τόσο πολύτιμο έργο τους.

MSF2

Το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκε το 1990. Συνεργάζεται μαζί με το Ισπανικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα από το Κοινό Επιχειρησιακό Κέντρο Βαρκελώνης – Αθήνας (OCBA) και λειτουργεί σε περίπου 29 χώρες. Το 2011 υπήρξε για την Ελλάδα μία χρονιά ιδιαίτερα σημαντική και οδυνηρή. Ενθαρρυντική όμως ήταν η διαρκής και ενεργητική υποστήριξη για τις δράσεις τους  μέσα και έξω από τα σύνορα.

MSF3

Σκοπός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν ήταν  να υποκαταστήσουν το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά έθεσαν ως στόχο την βελτίωση της  κατάστασης στον τομέα της περίθαλψης και της πρόσβασης στα απαραίτητα φάρμακα. Για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου 2012, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμμετείχαν στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας ως επίσημη Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Με αυτόν τον τρόπο έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς σε κάθε γωνιά του κόσμου υποστηρίζοντας τον αγώνα και την προσπάθεια που κάνουν τόσα χρόνια για όλους, όσοι τούς έχουν ανάγκη.

MSF4

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συχνά ζουν και εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και προσπαθούν να αντεπεξέρχονται στις όποιες αντίξοες συνθήκες προκύπτουν. Πολλές φορές το περιβάλλον είναι χαοτικό και απρόβλεπτο καθώς οι πολυάριθμοι πληθυσμοί βρίσκονται σε απόγνωση. Το έργο τους είναι απαιτητικό και ανιδιοτελές, καθώς μόνη ανταμοιβή τους είναι το χαμόγελο που προσφέρουν στον κόσμο.

MSF5

MSF6

Η μέση διάρκεια αποστολής κυμαίνεται από 6-9 μήνες. Μόνο οι χειρουργοί, αναισθησιολόγοι και γυναικολόγοι μπορούν να συμμετέχουν για μικρότερα χρονικά διαστήματα, ενώ για τα μέλη της ομάδας συντονισμού της αποστολής απαιτείται 12μηνη διαθεσιμότητα.

MSF7

Όσοι συμμετέχουν σε μια αποστολή χρειάζεται να γνωρίζουν τουλάχιστον 2 ξένες γλώσσες, με κυριότερη την αγγλική. Έτσι εξασφαλίζεται η επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας ομάδας αλλά και της κοινωνίας.

MSF8

Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί μια γενικότερη κρίση αξιών και εκλείπει το αίσθημα αλληλεγγύης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δίνουν ελπίδα σε όσους την έχουν χάσει. Αποτελούν λοιπόν ένα φωτεινό παράδειγμα ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και φροντίζουν όσους έχουν ανάγκη χωρίς ίχνος ωφελιμισμού.

MSF9

Δείτε το βίντεο:

Το έργο τους είναι αξιέπαινο γιατί έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους να σώζουν ζωές  και να προσφέρουν αγάπη βάζοντας πάνω από όλα την συλλογικότητα.

MSF10

Το κείμενο επιμελήθηκαν οι μαθήτριες Αλίκη Βρέκου και Δήμητρα Μαντζάρα της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη.

MSF11

Advertisements

Tagged as: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: