Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Η Αλληλεγγύη στο Διαδίκτυο

της Καλλίστης Σκαρβέλη

Η εποχή της κρίσης και η απουσία κρατικής κοινωνικής μέριμνας «γεννούν» κινήσεις αλληλεγγύης με σκοπό την αλληλοβοήθεια και τη συλλογική δράση σε ποικίλα πεδία. Τις βλέπεις στους δρόμους, μπορείς όμως να τις συναντήσεις και στο διαδίκτυο.

math1

Μπορεί το διαδίκτυο να έχει πολλές άσχημες πλευρές αλλά έχει και καλές και η αλληλεγγύη μέσα από αυτό είναι μία από αυτές. Μέσα από την κοινωνικοποίηση  των ανθρώπων στο διαδίκτυο αναδεικνύεται και η ευαισθητοποίηση για πολλά θέματα, όπως ο ρατσισμός, τα κακοποιημένα παιδιά και πολλά άλλα. Ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά, αλλά μέσα από το διαδίκτυο μπορεί να κάνει κάτι μικρό για να αλλάξει τον κόσμο.

math2

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αλληλεγγύης, μικρά και μεγάλα. Όταν κάποιος έχει πρόβλημα μπορεί να μπει και να το δημοσιεύσει ζητώντας βοήθεια ή την γνώμη άλλων ανθρώπων, χωρίς να εκτεθεί δημοσιοποιώντας το όνομά του. Στις μέρες μας έχουν γίνει κινήσεις μέσω διαδικτύου, όπως η KONY 2012, μια οργάνωση για να σώσει παιδιά  κακοποιημένα και στρατευμένα στην Αφρική και το πέτυχε, αφού πολλοί ευαισθητοποιήθηκαν-όπως και εγώ- και βοήθησαν στέλνοντας χρήματα. Κάτι πολύ πρόσφατο,  το οποίο δεν ήταν κίνημα, ήταν να μαζέψουν χρήματα για έναν άστεγο στην Αμερική για την ανθρωπιά  που έδειξε όταν μια κυρία τού έδωσε χρήματα και  της έπεσε το δαχτυλίδι χωρίς να το καταλάβει  και εκείνος αντί να το χρησιμοποιήσει για να βγάλει χρήματα, την έψαξε και της το έδωσε. Επιπλέον πέρσι την άνοιξη στη Ισπανία διοργανώθηκε μέσω του Facebook μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την οικονομική κρίση. Με το διαδίκτυο μπορούμε να ενημερωθούμε για οτιδήποτε και να κινηθούμε ανάλογα π.χ. εάν δημοσιευθεί πως χάθηκε ένα παιδί , οι άνθρωποι θα ενημερωθούν και θα κινηθούν ανάλογα.

math3Υπάρχουν και άλλες οργανώσεις αλληλεγγύης στο διαδίκτυο για διάφορα θέματα όπως βοήθεια ζώων, κατά του ρατσισμού, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βοήθεια μεταναστών, βοήθεια απόρων κ.τ.λ. Δεν είναι δύσκολο όμως να συμμετέχουμε και εμείς σε ένα θέμα που   μας ενδιαφέρει , αρκεί να ψάξουμε και να βοηθήσουμε εκεί που θέλουμε. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το διαδίκτυο μπορεί να ενώσει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως τόπου, γλώσσας, θρησκείας, φυλής για το κοινό καλό.

Η Καλλίστη Σκαρβέλη είναι μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

math4

 

Advertisements

Tagged as: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: