Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Unicef

της Α΄ Γυμνασίου

Η UNICEF είναι μία οργάνωση του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) για τα παιδιά, τιμημένη το 1965 με βραβείο Νόμπελ για την προσφορά της. Ιδρύθηκε στις11 Δεκεμβρίου 1946 από τη γενική συνέλευση του νεοσύστατου τότε διεθνούς οργανισμού για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ονομασία της προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων United Nations International Children’s Emergency Fund (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά).

unisef1

Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο τμήμα του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, με κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη και αποστολή την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών και των μητέρων τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

unisef2

Το 1954, ο ηθοποιός Ντάνι Κέι ανακηρύσσεται πρώτος πρεσβευτής της UNICEF, με αρμοδιότητα την ευρεία δημοσιοποίηση των αναγκών των παιδιών όλου του κόσμου. Από τότε και μέχρι σήμερα, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, αθλητές και συγγραφείς τάσσονται στην υπηρεσία της UNICEF ως «Πρεσβευτές Καλής Θέλησης» ή «Ειδικοί Εκπρόσωποί» της.

Στην Ελλάδα, πρώτος πρεσβευτής καλής θέλησης υπήρξε ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης.

unisef3

Πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF στην Ελλάδα είναι, επίσης, η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

unisef4

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών στους τομείς της Επιβίωσης, της Ανάπτυξης, της Προστασίας και της Συμμετοχής. Η 20η Νοεμβρίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

unisef5

 Η UNICEF βοήθησε ποικιλοτρόπως τη χώρα μας από το 1947 έως το 1969. Εφάρμοσε προγράμματα παστερίωσης του γάλακτος, ελέγχου της φυματίωσης και της σύφιλης, συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 1977 ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, με σκοπό την πληροφόρηση των Ελλήνων για την κατάσταση των παιδιών και των μητέρων τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, την εκπαίδευση για την ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον από μια ευαισθητοποιημένη νέα γενιά.

unisef6

Από την πώληση προϊόντων (κάρτες, τετράδια, παιχνίδια, είδη γραφείου κ.ά.) και τη συλλογή πόρων μέσω δωρεών, συμβάλλει στη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης ή επείγουσας ανάγκης σε σχεδόν 160 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η γενέθλια μέρα της UNICEF γιορτάζεται ως Ημέρα του Παιδιού, με τη διοργάνωση του Ετήσιου Τηλεμαραθώνιου  και πλήθους εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Έκκληση του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της UNICEF Leo Messi

για δημόσια υποστήριξη προκειμένου να σωθούν οι ζωές των παιδιών

unisef8

Με μια δυναμική παρέμβαση, ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF και διάσημος ποδοσφαιριστής Leo Messi, τονίζει πως πάρα πολλά παιδιά στον κόσμο εξακολουθούν να πεθαίνουν χωρίς λόγο και κάνει έκκληση να γίνουν περισσότερα για να αποφευχθεί αυτό.

«Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να σταματήσουν οι θάνατοι παιδιών από αιτίες που μπορούν να προληφθούν», υπογραμμίζει ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα και της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αργεντινής.

Παρά τα εντυπωσιακά άλματα που έχουν γίνει στον τομέα της παιδικής επιβίωσης, περίπου 19.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από αιτίες, όπως η πνευμονία, διάρροια και η ιλαρά. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, ο κόσμος έχει τόσο τη γνώση, όσο και τις τεχνολογίες για την προσέγγιση των πιο περιθωριοποιημένων παιδιών στον κόσμο, με σωτήριες παρεμβάσεις.

unisef9

Οι παιδικοί θάνατοι μειώθηκαν από 12 εκατομμύρια περίπου το 1990 σε περίπου 6,9 εκατομμύρια το 2011. Αλλά πολλά περισσότερα μπορούν – και πρέπει – να γίνουν, κι αυτός είναι ο λόγος που ο Lionel Messi θέτει ως προτεραιότητά του την παιδική επιβίωση, παροτρύνοντας και άλλους να κάνουν το ίδιο. «Αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να πεθαίνουν, αλλά πεθαίνουν», δηλώνει ο Messi. Και συμπληρώνει: «Αυτός ο αριθμός θα πρέπει να γίνει μηδέν».

Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, κάτοχος του σχετικού Βραβείου της FIFA το 2009 και τρεις φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας, έγινε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF το Μάρτιο του 2010. Από τότε, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής για μερικά από τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου και έχει επισκεφθεί την Αργεντινή, την Κόστα Ρίκα και την Αϊτή για να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και υποστήριξης για το έργο της UNICEF.

Με αυτό το μήνυμα του, ο Lionel Messi ενώνει τη φωνή του με την εκστρατεία: «Δέσμευση για την παιδική επιβίωση: Η ανανέωση μιας υπόσχεσης», μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την παιδική επιβίωση που καλεί τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες να αναβαθμίσουν τις δράσεις τους και να δώσουν ένα τέλος στους αποτρέψιμους θανάτους παιδιών.

Δείτε το βίντεο

unisef10

Το κείμενο επιμελήθηκαν οι μαθήτριες Δανάη Παστού και Περσεφόνη Πολυζώνη της Α΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη.

Advertisements

Tagged as: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: