Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Πάλης … λήξις ! «Νέοι» αγώνες…

του Κωνσταντίνου Μιχάλη

Πόσοι από μας έχουμε στο μυαλό μας την πάλη ως το άθλημα των δυνατών; Πόσοι δεν έχουμε σαν εικόνα στο μυαλό μας δύο άντρες που παλεύουν, εκ των οποίων ο δυνατότερος είναι ο νικητής; Η πάλη ήταν ένα βασικό ολυμπιακό άθλημα στην αρχαιότητα αλλά ως έννοια συνέχισε να υπάρχει μέχρι τις μέρες μας σε διάφορες εκφάνσεις  της ζωής μας και αποτελεί σήμα κατατεθέν του λαού μας.

Οι αρχαίοι Έλληνες όταν πρωτοξεκίνησαν τον θεσμό των Ολυμπιακών αγώνων  θεωρούσαν την πάλη ως το σπουδαιότερο όλων άθλημα. Αυτός ήταν ο λόγος που στο αρχαίο Πένταθλο ήταν το 5ο στη σειρά αγώνισμα, αυτό που καθόριζε και τον νικητή. Το Παγκράτιο είναι η αρχαία αυτή πάλη που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες. Στις μέρες μας  η εξέλιξη αυτού του αθλήματος δημιούργησε την ελληνορωμαϊκή και την ελευθέρα πάλη.

pali1

            Όταν ο Όμηρος έκανε λόγο για  «άθλα επί Πατρόκλω» ή ο Πίνδαρος  υμνούσε τα κατορθώματα των Ολυμπιονικών που πατούσαν το πόδι τους μέσα στην παλαίστρα της αρχαίας Ολυμπίας, σίγουρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι κάποια στιγμή θα γίνονταν αγώνες και το άθλημα της πάλης θα το αντικαθιστούσε κάποιο μοντέρνο άθλημα ονόματι σκουός ή ελληνιστί «επιτοίχια αντισφαίριση δωματίου».

Σήμερα λοιπόν έχουμε βρεθεί μάρτυρες μιας ατέρμονης συζήτησης, αν θα πρέπει το άθλημα αυτό να αντικατασταθεί γιατί τάχα δεν παρουσιάζει την εμπορική διάσταση που επιθυμούν οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Το άκουσμα αυτής της είδησης  και  μόνο ήταν αρκετό για να φέρει αντιδράσεις από  παγκοσμίου βεληνεκούς αθλητές όπως ο Κωνσταντίνος Θάνος (Ολυμπιονίκης – Αθήνα 2004 και Σίδνεϊ 2008) καθώς και ο μεγαλύτερος αθλητής πάλης όλων των εποχών Ρώσος Αλεξάντερ Καρέλιν (Χρυσός Ολυμπιονίκης – Σεούλ 1988, Βαρκελόνη 1992 και Ατλάντα 1996).

pali2

Αλήθεια όμως τι οδήγησε το άλλοτε  κραταιό άθλημα της πάλης στην πλήρη απαξίωση και ανυποληψία; Η κατά σειρά αλλαγή των κανονισμών και τα διαδοχικά κρούσματα ντόπινγκ σίγουρα έχουν  συμβάλει αποφασιστικά σε αυτό.

Η επιτροπή των αθανάτων ξεκίνησε αυτή τη συζήτηση διότι έβλεπε ότι το άθλημα δεν έχει την εμπορική απήχηση των υπολοίπων. Μεγάλο ρόλο παίζει σε αυτό, ότι το άθλημα έχει μεγαλύτερες διακρίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρωσία και οι υπόλοιπες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, η Βουλγαρία, το Ιράν, η Κούβα, η Τουρκία, η Κορέα  και η Ουγγαρία. Αυτές οι χώρες δεν διαθέτουν το εκτόπισμα που χρειάζονται οι χορηγοί των αγώνων, για να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά. Σε μια εποχή που οι χορηγοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεξαγωγή των αγώνων σίγουρα έχει βάση η γνώμη τους, αλλά τι κάνουν οι αρμόδιοι της παγκόσμιας ομοσπονδίας πάλης; Μήπως κωφεύουν στα ακούσματα των καιρών  ή  φορούν παρωπίδες  στα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο;

Ίσως είναι καιρός να βγουν μπροστά οι μεγάλοι αθλητές και να δώσουν λύση. Δεν είναι δυνατόν οι κανονισμοί του αθλήματος να αλλάζουν ανά δύο μήνες και ακόμα και άτομα που είναι μυημένα στο άθλημα να μην μπορούν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα. Πρέπει να διατηρηθούν οι κανονισμοί που δίνουν στο άθλημα την αίγλη του παρελθόντος και να μην προσπαθούν να μιμηθούν τους κανονισμούς των αθλημάτων επαφής που έρχονται από την ανατολή.

Ας κάνουμε κάτι επιτέλους για το άθλημα που έδωσε ζωή στην αιωνιότητα σε ονόματα αθλητών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπως ο Μίλων του Κρότωνος [1] ή ο Αρραχίων της Φιγαλίας[2].  Ας δώσουμε στους νέους να επεξεργαστούν όρους όπως:

  • «Παραδοξονίκης»: Ο αθλητής κατήγαγε εκπληκτική νίκη.
  • «Μήτε παραιτησάμενος»: Ο αθλητής δεν παραιτήθηκε από κανέναν αγώνα. 
  • «Μήτε συστεφανωθείς»: Ο αθλητής δεν μοιράστηκε με άλλο τη νίκη ως ισόπαλος. Ήταν ο μόνος νικητής.
  • «κότινος» στεφάνι ελιάς έπαθλο των ολυμπιονικών δείγμα δόξας και τιμής .

pali3

Έτσι θα καταλάβουν με ποιες έννοιες είναι συνυφασμένο το άθλημα της πάλης. Δώστε στους νέους την ευκαιρία να γνωρίσουν το άθλημα από πιο κοντά, να μάθουν τους κανονισμούς και να δουν τις τεχνικές του, αφού πλέον οι περισσότεροι δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από το τζούντο παρά μόνο από τις αθλητικές περιβολές των αθλητών. Ας σταματήσει επιτέλους η εσωστρέφεια του αθλήματος  που τόσο έχουμε αγαπήσει όλοι μας, πριν να είναι αργά. Όπως είπε και ο παλαίμαχος αθλητής και επίτιμος πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας πάλης Πέτρος Γαλακτόπουλος: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να περάσει αυτό. Θα πολεμήσουμε!». Ειδάλλως, όπως είπε και ο πρόεδρος πλέον της ελληνικής ομοσπονδίας πάλης, Κωνσταντίνος Θάνος «Ας βγάλουν το άθλημα από τους ολυμπιακούς αγώνες, αλλά μην ξεχάσουν να αλλάξουν και το όνομα των αγώνων σε εμπορικούς».

Ο Κωνσταντίνος Μιχάλης είναι μαθηματικός εκπαιδευτικός των Εκπαιδευτηρίων  Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

 


[1] Ο πιο φημισμένος με έξι νίκες (540/532/528/524/520/516 π.Χ.). Ήταν μαθητής του φιλοσόφου Πυθαγόρα.

 

[2] Ένα ηρωικό και συγχρόνως τραγικό γεγονός έλαβε μέρος στην Ολυμπία το 564 π.Χ., όταν ο παγκρατιαστής Αρραχίων από την Φιγαλία πέθανε κατά την διάρκεια του αγώνος. Ο Αρραχίων βρισκόμενος σε δύσκολη θέση, όταν ο αντίπαλος του τον έπιασε με λαβή από τον λαιμό, κατόρθωσε να τον κάνει να παραιτηθεί (ο αντίπαλος ύψωσε το χέρι του), στρίβοντας το πόδι του, ενώ ο ίδιος πέθαινε. Αν και νεκρός, ο Αρραχίων ανακηρύχθηκε νικητής. Κέρδισε σε τρεις συνεχείς Ολυμπιάδες (572/568/564 π.Χ.).

 

Advertisements

Tagged as: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: