Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Ο Σωκράτης – Σοφιστές και Δημαγωγοί

της Ευαγγελίας Αθανασίου και της Μελίνας Θεοδωρή

Ο Σωκράτης ήταν Αθηναίος φιλόσοφος του 5ου αιώνα, το έργο του  αποτελεί μέχρι και σήμερα σταθμό στην ελληνική και παγκόσμια φιλοσοφία, γι’ αυτό άλλωστε αρκετοί μελετητές έχουν ασχοληθεί με την προσωπικότητά του. Βέβαια, αν και ήταν σημαντικό πρόσωπο για την εποχή του, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ήταν αντίθετοί του ιδεολογικά και ηθικά.

zoi1

Μία κατηγορία αυτών που αποτελούσαν τους «αντιπάλους» του ήταν οι σοφιστές. Αυτοί ήταν μορφωμένοι ρήτορες και οι λόγοι τους είχαν ως σκοπό την πειθώ, δηλαδή η διδασκαλία τους απέβλεπε στο να μάθουν τους μαθητές τους να πείθουν, ανεξάρτητα από το αν αυτό που θα λένε είναι όντως αλήθεια. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι για τους σοφιστές η αλήθεια είναι σχετική. Ο τρόπος με τον οποίο δίδασκαν οι σοφιστές ήταν η διάλεξη, όπου οι μαθητές ήταν παθητικοποιημένοι, σε αντίθεση με τους μαθητές του Σωκράτη, όπου η διδασκαλία του ήταν η διαλεκτική (ένας είδος διαλόγου), δηλαδή οι μαθητές συζητούσαν με τον δάσκαλό τους και είχαν την δυνατότητα να εκφράζουν τις απορίες και τις ενστάσεις τους. Επίσης, ο Σωκράτης πίστευε ότι μόνο μέσω της συζήτησης μπορεί κάποιος να μάθει.

zoi2

Παράλληλα με τους σοφιστές, αντίθετοι με τον Σωκράτη ήταν και οι πολιτικοί της Αθήνας, οι οποίοι ήταν δημαγωγοί και λαοπλάνοι και ο Σωκράτης συγκρούστηκε πολλές φορές μαζί τους καθώς πίστευε ότι  δημοκρατία δεν σημαίνει οχλοκρατία, ιδέα μάλιστα που ο ίδιος προσπαθούσε να μεταδώσει στους μαθητές του και είχε μεγάλη απήχηση σε αυτούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η στενή σχέση με τους μαθητές του και η επιρροή που ασκούσε σε αυτούς, δημιούργησε την αντιπάθεια των δημαγωγών προς το Σωκράτη με αποτέλεσμα τη θανατική καταδίκη του.

zoi3Ο Σωκράτης, εάν ζούσε στη σημερινή εποχή, θα διαπίστωνε πως όλα αυτά που στην εποχή του προσπαθούσε να τα αλλάξει, ακόμα μέχρι σήμερα επικρατούν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ομοιότητα των δημαγωγών και των σημερινών πολιτικών. Επίσης, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο τρόπος που κυβερνούν οι σημερινοί πολιτικοί μοιάζει με τον τρόπο διδασκαλίας των σοφιστών, όπου και οι δύο έχουν ως στόχο την πειθώ. Με αφορμή λοιπόν όλα τα παραπάνω καταλήγουμε ότι η ζωή και το έργο του Σωκράτη είναι αναμφίβολα διαχρονικά και αποτελούν τα ιδανικά χαρακτηριστικά ενός ενεργού πολίτη ακόμη και στις μέρες μας.

Η Ευαγγελία Αθανασίου και η Μελίνα Θεοδωρή είναι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη.

 

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: