Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

O Σωκράτης και εμείς

της Ελένης Κατημερτζόγλου και της Σταμούλας Καμπουρίδου

Ο Σωκράτης γεννήθηκε στο δήμο Αλωπεκής της Αθήνας το 470 π.Χ.. Ήταν γιος του λιθοξόου Σωφρονίσκου, στο εργαστήρι του οποίου δούλευε μέχρι να γνωρίσει τον φιλόσοφο Αρχέλαο, που του μετέδωσε το πάθος για τη φιλοσοφία και τον έπεισε να αφιερωθεί σ’ αυτήν. Η μητέρα του ονομαζόταν Φαιναρέτη και  ήταν μαία. Ο Σωκράτης υπήρξε μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκοσμίου πνεύματος και πολιτισμού. Το 399 π.Χ. διατυπώθηκαν εναντίον του βαρύτατες κατηγορίες. Η πρώτη ήταν πως υποδείκνυε νέες θεότητες και η δεύτερη ότι διέφθειρε τους νέους. Αυτές οι κατηγορίες τον οδήγησαν στο θάνατο και τον ανάγκασαν να πιεί το κώνειο.

socr1

Μέχρι και τις μέρες μας ο Σωκράτης παραμένει ένας από τους σπουδαιότερους και μεγαλύτερους φιλοσόφους της παγκόσμιας ιστορίας. Μέσω των καινοτόμων μεθόδων του (μαιευτική και διαλεκτική) άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στην ανθρωπότητα. Με την μαιευτική μέθοδο κατάφερνε να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται και να καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα-την αλήθεια για τον Σωκράτη- από μόνοι τους. Με την διαλεκτική μέθοδο προσπαθούσε να οδηγήσει τον συνομιλητή του στην ανακάλυψη της βαθύτερης αλήθειας των πραγμάτων, αυτής που μένει ανεξάρτητη από περιστάσεις και συνθήκες.

socr2

Οι πράξεις του ήταν εντελώς διαφορετικές από αυτές των σοφιστών, οι οποίοι προσπαθούσαν να πείσουν μέσω διαλέξεων όπου μόνο εκείνοι είχαν τον λόγο, πως αυτό που έλεγαν ήταν σωστό θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο προσπαθεί να κάνει τους νέους να μαθαίνουν πράγματα χωρίς ωστόσο ουσιαστικά να μπαίνουν στην διαδικασία σκέψης και να έχουν άποψη γι’ αυτά.

Σήμερα ζούμε στην εποχή που ίσως έχουμε ανάγκη πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή της ανθρωπότητας ανθρώπους και ηγέτες με το ήθος και το πνεύμα του Σωκράτη, οι οποίοι θα μπορούσαν με το παράδειγμα τους να φωτίσουν και να δώσουν διέξοδο στα σημερινά προβλήματα της ανθρωπότητας.
Αφότου τον φυλάκισαν και τον κρατούσαν στο δεσμωτήριο επί ένα μήνα, οι μαθητές του Σωκράτη προσπάθησαν να τον πείσουν να δραπετεύσει και να σώσει την ζωή του. Εκείνος, όμως, παρέμεινε στη θέση του περιμένοντας το θάνατο του, λέγοντας πως «είναι προτιμότερο κάποιος να υφίσταται, παρά να διαπράττει αδικία». Άλλωστε αν δεχόταν να τον φυγαδέψουν οι μαθητές του γλιτώνοντας τον θάνατο, αυτό θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα «πιστεύω» του, που ήταν ότι πρέπει να υπακούμε στους νόμους του κράτους ακόμα κι όταν αυτοί μπορεί να μας αδικούν. Με τον θάνατό του επικύρωσε πλήρως τον λόγο του και τα έργα του. Με την στάση του αυτή έδωσε το παράδειγμα σε όλους τους Αθηναίους πολίτες και όχι μόνο. Σε αντίθεση με τον Σωκράτη πολλοί είναι οι σημερινοί πολιτικοί αλλά και πολλοί άλλοι σε υψηλές θέσεις, οι οποίοι χρησιμοποιούν το νόμο κατά το δοκούν και κατά το πώς θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν συνέπεια σε αυτά που λένε και αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτές.

Το παρελθόν αποτελεί τη βάση για το παρόν και το μέλλον και κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά, καθώς μέσα από αυτό μπορούμε να παραδειγματιστούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Ο Σωκράτης, λοιπόν, και αρκετές ακόμη σπουδαίες προσωπικότητες του αρχαίου κόσμου πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για εμάς, αν θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και να μην κάνουμε ανώφελα λάθη.

Η Ελένη Κατημερτζόγλου και η Σταμούλα Καμπουρίδου είναι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη.

 

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: