Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

DEEP PURPLE

dp1Οι Deep Purple  είναι αγγλικό ροκ συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε στο Χέρτφορντσαϊρ (Hertfordshire) το 1968. Μαζί με τους Led Zeppelin και τους Black Sabbath είναι ένα απ’ τα πιο δημοφιλή Χέβι Μέταλ συγκροτήματα, παρόλο που οι Deep Purple αρνούνται να δηλώσουν ότι είναι Χέβι Μέταλ, ενώ η μουσική τους περιλαμβάνει και κάποια ποπ στοιχεία. Οι Deep Purple έχουν μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως το πιο θορυβώδες συγκρότημα και έχουν πουλήσει πάνω από 100.000.000 δίσκους, ενώ είναι ενεργοί ως συγκρότημα από το 1968 ως σήμερα.

dp2

Αρχικά Βήματα

Οι Deep Purple ξεκίνησαν το 1968, με τον Ρίτσι Μπλάκμορ (κιθάρα), τον Τζον Λορντ (πλήκτρα), τον Ίαν Πέις (τύμπανα), τον Ροντ Έβανς (φωνητικά) και τον Νικ Σίμπερ (μπάσο). Η αρχική τους ονομασία ήταν «Roundabout» και μετονομάστηκαν σε Deep Purple από το αγαπημένο τραγούδι της γιαγιάς του Ρίτσι Μπλάκμορ. Η πρώτη τους μεγάλη επιτυχία ήρθε με τη διασκευή στο κλασικό «Hush» του Τζο Σάουθ, το οποίο ανέβηκε στο # 4 των αμερικανικών charts .Το ντεμπούτο-άλμπουμ τους, «Shades of Deep Purple» έφτασε στο # 24 στις Η.Π.Α. Το συγκρότημα ξεκίνησε την αμερικανική του περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, ανοίγοντας συναυλίες των Cream του Έρικ Κλάπτον αλλά μετά από μερικές εμφανίσεις η συνεργασία τους λύθηκε λόγω του μεγαλύτερου ενθουσιασμού που προκαλούσαν οι Deep Purple στο κοινό, σε σύγκριση με τους Cream.Το «The Book of Taliesyn» (# 54 στις Η.Π.Α., # 48 στον Καναδά) συνέχισε στο ίδιο στυλ με το πρώτο τους άλμπουμ. Ο τρίτος τους δίσκος με τίτλο «Deep Purple» (#162 στις Η.Π.Α.) που ακολούθησε δε γνώρισε ανάλογη επιτυχία αλλά είναι ενδεικτικό ότι ο ήχος του συγκροτήματος άρχισε να σκληραίνει και να δείχνει σημάδια αυτού που θα επακολουθούσε.

Το καλοκαίρι του 1969, η τριάδα Μπλάκμορ/Λορντ/Πέις αποφάσισε την αλλαγή των Έβανς και Σίμπερ με τους Ίαν Γκίλαν (φωνητικά) και Ρότζερ Γκλόβερ (μπάσο) από τους «Episode Six», λόγω της υψηλότερης έντασης που ήθελαν στα φωνητικά του συγκροτήματος, χαρακτηριστικό στοιχείο της φωνής του Ίαν Γκίλαν.

 

Μεγάλη Επιτυχία

Πρώτη κυκλοφορία του ανανεωμένου συγκροτήματος ήταν το σινγκλ «Hallelujah», ενώ τον Δεκέμβριο του 1969, κυκλοφόρησε το ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ «Concerto for Group and Orchestra». Οι Deep Purple βρισκόταν συνεχώς σε περιοδεία και στα όποια διαλείμματα έβρισκαν, γυρνούσαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το νέο τους δίσκο. Τον Ιούνιο του 1970, κυκλοφόρησε το πρώτο, ηχογραφημένο σε στούντιο, άλμπουμ των Deep Purple με τους Γκίλαν/Γκλόβερ στη σύνθεση τους, με τίτλο «Deep Purple in Rock». Ο δίσκος αυτός γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη. Το «Deep Purple in Rock» συνοδευόταν από το σινγκλ «Black Night», την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία για τους Deep Purple  επίσης, το «Deep Purple in Rock» περιείχε το θρυλικό κομμάτι «Child in Time» αλλά και τα εκρηκτικά «Speed King», «Flight of the Rat» και «Hard Lovin’ Man». Τον Σεπτέμβριο του 1971, κυκλοφόρησε το «Fireball. Ο δίσκος έγινε χρυσός στις Η.Π.Α., και περιείχε τα πολύ δυνατά «Fireball» (#15 στη Μεγάλη Βρετανία), «No No No» και «Fools». Το συγκεκριμένο άλμπουμ θεωρείται και το πιο «progressive rock» άλμπουμ των Deep Purple της δεκαετίας του ’70. Η αρχική περιοδεία για την προώθηση του «Fireball» κράτησε δύο μήνες με σκοπό το συγκρότημα να ξεκινήσει πρόβες για τον επόμενο δίσκο του . Το νέο άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1972, με τίτλο «Machine Head».  Το εν λόγω άλμπουμ περιείχε μεγάλες επιτυχίες όπως τα «Smoke on the Water», «Highway Star» και «Space Truckin». Η παρατεταμένη, όμως, επιτυχία του άλμπουμ οδήγησε το συγκρότημα να κυκλοφορήσει σε μορφή σινγκλ το «Smoke on the Water», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έγινε χρυσό.Τον Ιανουάριο του 1973, το συγκρότημα θέλησε να συντηρήσει την συνεχόμενη επιτυχία του, κυκλοφορώντας το τέταρτο στούντιο άλμπουμ τους από το 1970, με τίτλο «Who Do We Think We Are» (# 4 στη Μεγάλη Βρετανία και # 15 στις Η.Π.Α), το οποίο περιείχε την επιτυχία «Woman from Tokyo». Ο δίσκος έλαβε μέτριες κριτικές.

 

Επανένωση και νέες αλλαγές dp3

Τον Απρίλιο του 1984, το θρυλικό χαρντ ροκ συγκρότημα επανενώθηκε στην πιο επιτυχημένη του μορφή, δηλαδή με την πεντάδα Μπλάκμορ/Γκίλαν/Γκλόβερ/Λορντ/Πέις και κυκλοφόρησε το πλατινένιο «Perfect Strangers» (# 5 στη Βρετανία, # 17 στις Η.Π.Α.). Μετά από τρεις συναυλίες στο Περθ της Αυστραλίας κατά τις οποίες εμφανίστηκε μαζί τους και ο Τζορτζ Χάρισον και ξεκίνησε η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, κατά την οποία οι Deep Purple έπαιξαν σε μεγάλα στάδια μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς. Μέσα στο 1986, ηχογράφησαν το επόμενο άλμπουμ τους, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1987 με τίτλο «The House of Blue Light» (# 10 στη Βρετανία, # 1 στη Γερμανία, # 34 στις Η.Π.Α.), στο οποίο οι Deep Purple πειραματίστηκαν με διαφορετικούς ήχους στα πλήκτρα και synth κιθάρες. Στην περιοδεία του «The House of Blue Light» ηχογραφήθηκε το «Nobody’s Perfect» (# 38 στη Βρετανία, # 105 στις Η.Π.Α.).Το 1989, ο Ίαν Γκίλαν αποχώρησε για δεύτερη φορά από το συγκρότημα λόγω των ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεων με τον κιθαρίστα Ρίτσι Μπλάκμορ. Αντικαταστάτης του αυτή τη φορά, ο Τζο Λιν Τέρνερ (πρώην μέλος των Rainbow). Με τον Τέρνερ στα φωνητικά οι Deep Purple κυκλοφορήσαν το πολύ μέτριο «Slaves and Masters» (# 45 στη Βρετανία, # 23 στη Γερμανία, # 87 στις Η.Π.Α.) τονΟκτώβριο του 1990.

 

Αναγνώριση

dp4

Η νέα σύνθεση των Deep Purple, με τον Ίαν Γκίλαν στα φωνητικά, τον Ρότζερ Γκλόβερ στο μπάσο, τον Στηβ Μορς στην κιθάρα, τον Τζον Λορντ στα πλήκτρα και τον Ίαν Πέις στα τύμπανα, ενώ ηχογράφησαν τον επόμενο δίσκο τους.Τον Φεβρουάριο του 1996, κυκλοφόρησαν το «Purpendicular» (#58 στη Βρετανία, # 3 στη Σουηδία) το οποίο περιείχε ένα από τα καλύτερα κομμάτια της νεότερης ιστορίας του συγκροτήματος, με τίτλο «Sometimes I Feel Like Screaming» και ξεκίνησαν μία πολύ μεγάλης κλίμακας παγκόσμια περιοδεία. Το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, κυκλοφορεί το ζωντανά ηχογραφημένο στο Παρίσι, «Live at the Olympia ’96». Τον Μάιο του 1998, επανέρχονται με νέο άλμπουμ το «Abandon» (#76 στη Βρετανία, # 16 στη Γερμανία). Το 1999, αποφασίζουν να επανεκτελέσουν το ιστορικό «Concerto for Group and Orchestra», του 1969.Το 2001, ο Ντον Έρεϊ αντικαθιστά τον Τζον Λορντ στα πλήκτρα . Με τη νέα σύνθεση, κυκλοφόρησαν το «Bananas» το 2003 (#85 στη Βρετανία, # 3 στη Γερμανία) και το 2005 το «Rapture of the Deep» (#81 στη Βρετανία, # 10 στη Γερμανία) . Επίσης, ζωντανές ηχογραφήσεις του συγκροτήματος κυκλοφόρησαν με τους τίτλους «Live at Montreux 2006» (2007) και «Live at Montreux 2011» (2011). Τον Δεκέμβριο του 2012, ανακοινώθηκε από το συγκρότημα η κυκλοφορία του 19ου στούντιο δίσκου του, στις 30 Απριλίου του 2013.
Στις 16 Ιουλίου του 2012, ο Τζον Λορντ απεβίωσε λόγω καρκίνου στο πάγκρεας.

 

Προέλευση του ονόματος «Deep Purple» 

dp5

Οι Deep Purple, χρωστάνε το όνομά τους στον πιανίστα Peter De Rose και πιο συγκεκριμένα, στην ομώνυμη μεγάλη jazz επιτυχία του, που τύγχανε να είναι και το αγαπημένο τραγούδι της γιαγιάς

του Ρίτσι Μπλάκμορ. Τον επόμενο χρόνο, ο Paul Whiteman το ενορχήστρωσε για την Big Band Orchestra του, η οποία έκανε την jazz, κυρία όπως του άρεσε να λέει. Η ενορχήστρωση αυτή έγινε τόσο δημοφιλής σε πωλήσεις παρτιτούρας, που είχε σαν αποτέλεσμα το 1939, να προσθεθούν και στίχοι από τον Mitchell Parish  :»When the deep purple falls over sleepy garden walls And the stars begin to twinkle in the sky In the mist of a memory you wander back to me Breathing my name with a sigh…»

 

Μερικοί  Δίσκοι !

 

 1. The book of   Taliesyn – December 1968
 2. Shades of deep purple- July  1968
 3. Purpendicular – February  1996
 4. Deep Purple – June 1969
 5. Deep Purple in rock – June 1970
 6. 6. Burn – February 1974

 

SMOKE ON THE WATER

We all came out to Montereax,
On the Lake Geneva shoreline.
To make records with a mobile,
We didn’t have much time.
But Frank Zappa and the Mothers,
Were at the best place around,
But some stupid with a flare gun,
Burned the place to the ground.
Smoke on the water and fire in the sky.
Smoke on the water…

dp6They burned down the gambling house,
It died with an awful sound.
(Uh) Funky Claude was running in and out,
Pulling kids out the ground.
When it all was over,
We had to find another place.
But Swiss time was running out,
It seemed that we would lose the race.
Smoke on the water and fire in the sky.
Smoke on the water…
dp7
We ended up at the Grand Hotel.
It was empty cold and bare.
But with the Rolling truck Stones thing just outside,
Making our music there.
With a few red lights, a few old beds,
We made a place to sweat.
No matter what we get out of this,
I know I know we’ll never forget.

Smoke on the water and fire in the sky.
Smoke on the water…

 •  (smoke on the water  1976)
 •   ( Child in Time 1970)
 •   (Highway Star  1993)
 •   ( Burn 1974)
 •   (Mistreated  1974)

Το κείμενο επιμελήθηκαν οι μαθήτριες Αγγελοπούλου Μαριάννα, Γκίκα Εβελίνα και Πολυζώνη Περσεφόνη της Α΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη.

Advertisements

Tagged as: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: