Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Πάμε Πανεπιστήμιο;;;

Αθανασία Χατζηγιαννάκη, Μαριάννα Ντούβλη

Τους τελευταίους μήνες το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν αναπόφευκτες κι έτσι τα περισσότερα πανεπιστήμια ήταν μέχρι πρότινος κλειστά, ενώ άλλα όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εμμένει στην αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του. Αυτό ταυτοχρόνως σημαίνει ότι μαθήματα, εξετάσεις, εγγραφές πρωτοετών, ορκωμοσίες πτυχιούχων δεν θα πραγματοποιηθούν, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος για κάποιους φοιτητές που επιθυμούσαν να περάσουν ένα τελευταίο μάθημα τον Σεπτέμβριο και να ξεκινήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, να μην τα καταφέρουν.

uni1

Πολλοί εκ των φοιτητών φαίνεται να μην δυσανασχετούν και να συμβιβάζονται με τα τεκταινόμενα. Όπως αναφέρει και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Ε.Κ.Π.Α. , Αριστείδης Χατζής, σε μία συνέντευξη που έδωσε «Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι έχουμε συνηθίσει σ’ αυτήν την κατάσταση. Βλέπω τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μου να τα ανέχονται καρτερικά και να τα αποδέχονται ως εύλογα και φυσιολογικά όλα αυτά και ανατριχιάζω…». Πράγματι, για τους φοιτητές αυτά είναι απλώς συνηθισμένα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου, πλάι στην κομματικοποίηση, την έλλειψη βιβλίων και εξοπλισμών, τις άθλιες εγκαταστάσεις κ.α.

uni2

Η οπτική γωνία, ωστόσο, αλλάζει για όσους βρίσκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων. Οι Πανελλήνιες από μόνες τους είναι μία αγχωτική και πιεστική διαδικασία, κατά την οποία ένας μαθητής, παλεύει να πραγματοποιήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του και για να το επιτύχει αυτό χρειάζεται απόλυτη αφοσίωση στον στόχο του. Αυτές, όμως, οι εξελίξεις δεν μπορούν παρά να τον οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες σχετικά με το τι θέλει να επιτύχει. Θέλει να εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις σε μία διαδικασία της οποίας το μέλλον είναι οι καταλήψεις και οι απεργίες; Πόσο αξίζει να προσπαθήσει κανείς για να του επιβάλλουν «λίγοι» αργότερα το πότε θα κάνει μάθημα;

uni3

Αναλογίστηκαν άραγε ότι μέσα στο συρφετό, υπάρχουν και αξιόλογοι φοιτητές που αγωνίζονται διαρκώς για την ολοκλήρωση των σπουδών τους; Αναλογίστηκαν ότι οι πρωτοετείς, ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες, καταπνίγονται μέσα στο ίδιο το όνειρό τους; Αναλογίστηκαν ότι οι επίδοξοι φοιτητές και νυν μαθητές αμφιταλαντεύονται και δεν γνωρίζουν αν όντως θα επιβραβευτεί ο κόπος τους;

Κανείς δεν μπορεί να στερεί το δικαίωμα στη γνώση, διότι αποτελεί αδιαπραγμάτευτο και ύψιστο αγαθό. Οι φοιτητές δεν μπορούν μέσα στην άγνοια να γίνουν αυτόφωτοι και οι διεκδικήσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, όταν δεν επιδιώκει κανείς την προσωπική αλλαγή. Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι οι λόγοι και τα κίνητρα των διοικητικών υπαλλήλων δεν είναι σεβαστά, είναι προφανές πως παίρνουν αποφάσεις επηρεάζοντας χιλιάδες φοιτητές και οδηγώντας σε απογοήτευση άλλους τόσους υποψηφίους Πανελληνίων.

«Ως και την ώρα της απελπισίας, δεν μένει στο βάθος της καρδιάς μια ελπίδα που σιγοκαίει;»        Αλέξανδρος Δουμάς

uni4

Παρόλα αυτά, θα ήταν λάθος αν κάποιος μαθητής επηρεασμένος από αυτά τα γεγονότα επιλέξει να μην δώσει Πανελλήνιες, διότι ως διαδικασία οι Πανελλήνιες μπορεί πρακτικά να αποσκοπούν στην είσοδο σε κάποιο Πανεπιστήμιο, αλλά ταυτόχρονα δίνουν σημαντικά μαθήματα ζωής στους μαθητές. Μπορεί η διαδικασία των Πανελληνίων από μία εκπαιδευτική ματιά να έχει πολλά μειονεκτήματα, ωστόσο, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο σε έναν μαθητή ότι για να καταφέρει αυτό που θέλει, θα πρέπει να βάλει τον εαυτό του σε δύσκολες καταστάσεις και με μέσο την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση να παλέψει για να το πετύχει. Και μόνο το γεγονός ότι τελικά ευοδώθηκαν οι προσπάθειές του, αποτελεί τη μεγαλύτερη ικανοποίηση και επιβεβαίωση ότι μπόρεσε δηλαδή με τις προσωπικές του δυνάμεις να χτίσει σιγά σιγά το μέλλον του, κάτι το οποίο δε μπορεί να καταρρίψει καμμία απεργία, ούτε κατάληψη.

Η Αθανασία Χατζηγιαννάκη και η Μαριάννα Ντούβλη είναι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

 uni5

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: