Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Το νέο εκπαιδευτικό σύστημα από την σκοπιά των μαθητών

Εμμανουέλα Σωτηροπούλου, Μαριάννα Καρατζαφέρη

Από τη φετινή χρονιά, το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κάνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των μαθητών στις Πανελλήνιες. Αυτές οι αλλαγές έγιναν με σκοπό την διευκόλυνση των μαθητών στην αναζήτηση και εύρεση επαγγέλματος. Όμως, φαίνεται να επικεντρώνονται μόνο στην καλυτέρευση του τρόπου εξέτασης και όχι τόσο σε μία συνολική και ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Οι μαθητές της φετινής Α’ Λυκείου, σε όλα τα σχολεία, σίγουρα θα αισθάνονται σαν «πειραματόζωα», εφόσον δεν γνωρίζει κανείς ακόμα την ακριβή διαδικασία των εξετάσεων ή το βαθμό δυσκολίας τους. Το γεγονός ότι στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα μετράνε και οι βαθμοί των μαθητών κατά την φοίτησή τους στο Λύκειο, προκαλεί άγχος στους μαθητές και τους ωθεί στο να ενδιαφέρονται μόνο για τους βαθμούς. Κι αυτό γεννά το ερώτημα: «μοναδικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι η επιτυχία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις;».

NEO 1

Οι αλλαγές σε αυτό το σύστημα θα έπρεπε να αφορούν περισσότερο την βελτίωση τρόπου εκμάθησης γενικότερα και όχι μόνο τις τελικές εξετάσεις και τους βαθμούς. Το σχολείο και η εκπαίδευση θα έπρεπε να ασχολούνται με το να ενσταλάζουν στους μαθητές, εκτός από γνώσεις, και ηθικές αξίες, οι οποίες θα τους χρησιμεύσουν σε όλη τους τη ζωή. Κανείς ακόμα δεν ξέρει σίγουρα αν αυτές οι αλλαγές θα ωφελήσουν ή θα βλάψουν τους μαθητές, αλλά αυτό θα φανεί με την πάροδο του χρόνου όταν αυτές οι αλλαγές θα έχουν πλέον εφαρμοστεί αρκετές φορές έτσι ώστε να μπορεί κανείς να τις αξιολογήσει αντικειμενικά.

Η Εμμανουέλα Σωτηροπούλου και η Μαριάννα Καρατζαφέρη είναι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: