Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας

Καλλίστη Σκαρβέλη, Δημήτρης Ψαλίδας

Τους τελευταίους αιώνες η ανθρωπότητα  έχει  υποφέρει από μεγάλες εκδηλώσεις μίσους οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μεγάλες σφαγές και ακόμη και γενοκτονίες, με αποκορύφωμα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εθνικισμός, Φασισμός, Ναζισμός, Ρατσισμός… υπάρχουν πολλά διαφορετικά ονόματα και ορισμοί που μπορεί να βρει  κάποιος. Το αποτέλεσμα όμως όλων αυτών των εκδηλώσεων μίσους είναι μόνο ένα :ο αφανισμός  του οτιδήποτε διαφορετικού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

skar1Οι  εκδηλώσεις μίσους προς το διαφορετικό ξεκίνησαν κατά τον 20ο αιώνα με τη γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σφαγή αυτή οφείλεται στο κίνημα των Νεότουρκων την περίοδο 1908-1915. Πρόκειται για ένα εθνικιστικό κίνημα με σκοπό τη δημιουργία ενός Νέου Τουρκικού Κράτους, και για να το κάνει αυτό προέβη σε εκτεταμένες σφαγές των αλλοεθνών που ζούσαν σε οθωμανικά εδάφη – κυρίως Έλληνες και Αρμένιους. Ως έναρξη αυτής της γενοκτονίας θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915. Ο αριθμός των θυμάτων φτάνει το 1.500.000 σύμφωνα με Δυτικές και Αρμενικές πηγές.

skar2

Σχεδόν παράλληλα με τη γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε η γενοκτονία  των Ελλήνων του Πόντου, και αυτή από το κίνημα των Νεότουρκων την περίοδο 1914-1923. Σε αυτή τη σφαγή έχασαν τη ζωή τους περίπου 368.000 Έλληνες. Ακολούθησε η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην οποία 1.500.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας αναγκάστηκαν να έρθουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους  εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, χωρίς επιβεβαιωμένο αριθμό. Όλες αυτές οι σφαγές οφείλονται στο εθνικιστικό μένος των Τούρκων προς τους άλλους λαούς. Σύντομα όμως θα γεννηθούν δύο νέα κινήματα τα οποία θα ξεκινήσουν μια σειρά απάνθρωπων σφαγών που δεν έχουν προηγούμενο: ο Φασισμός και ο Ναζισμός.

Ο Φασισμός είναι μια αυταρχική εθνικιστική ιδεολογία και κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει με βάση μόνο  τα βιολογικά χαρακτηριστικά του υπεράνω κάθε  άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της νοοτροπίας  είναι το απόσπασμα του Ιταλού συγγραφέα Τζοβάνι Παπίνι που δημοσιεύτηκε πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με το χαρακτηριστικό τίτλο «η ζωή δεν είναι ιερή» και προοιωνίζει συμπεριφορές που έπληξαν την ανθρωπότητα στη διάρκεια κυρίως του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: «Ολόκληρη η ζωή της εποχής μας  είναι μια οργάνωση αναγκαίων σφαγών, ορατών και αοράτων. Όποιος τολμά να εξεγείρεται στο όνομα της ζωής, συντρίβεται στο όνομα της ίδιας της ζωής. Ο βιομηχανικός πολιτισμός, όπως κι ο πολιτισμός του πολέμου, τρέφεται με πτώματα. Κρέας για τα κανόνια και κρέας για τις μηχανές. Αίμα στα πεδία της μάχης και αίμα στους δρόμους: αίμα στην εκστρατεία και αίμα στο εργοστάσιο. Η ζωή ανυψώνεται μόνο όταν πετάει πίσω της, σαν σαβούρα, ένα κομμάτι της».

skar3

Αργότερα  στη Γερμανία γεννήθηκε μια παραλλαγή του Φασισμού, ο Εθνικοσοσιαλισμός ή Ναζισμός, ο οποίος ενσωματώνει το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό στην Φασιστική ιδεολογία. Ο Ναζισμός ήταν ένα φαινόμενο που ξεπήδησε από τη συμμαχία του αντιδιαφωτισμού με τη βιομηχανική και τεχνολογική πρόοδο, το κρατικό μονοπώλιο της βίας και τον εξορθολογισμό των πρακτικών κυριαρχίας. Το Ναζιστικό κόμμα που δημιουργήθηκε πήρε την εξουσία στη Γερμανία και επέβαλε δικτατορικό καθεστώς με ηγέτη τον Αδόλφο Χίτλερ. Ύστερα ξεκίνησε μια σειρά μέτρων επιβαρυντικών για τους Εβραίους και τους κομμουνιστές σε Γερμανία και πολλές άλλες χώρες και οδήγησε στην έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου εκατομμύρια Εβραίοι συγκεντρώνονταν σε στρατόπεδα εξόντωσης  όπου βασανίζονταν, χρησιμοποιούνταν ως πειραματόζωα και θανατώνονταν σε τεράστιους φούρνους και θαλάμους αερίων.  Οι θάλαμοι αερίων και οι φούρνοι των κρεματορίων είναι η απόληξη μιας μακριάς διαδικασίας απανθρωποποίησης και βιομηχανοποίησης του θανάτου που ενσωματώνει την εργαλειακή ορθολογικότητα, παραγωγική και διοικητική, του σύγχρονου δυτικού κόσμου (το εργοστάσιο, τη γραφειοκρατία, τη φυλακή). Μερικά  γνωστά  στρατόπεδα εξόντωσης  είναι το Άουσβιτς, το Μπούχενβαλτ, το Μπέλζεκ και το Κέλμνο. Οι νεκροί αριθμούν ένα σύνολο από 3.200.000 έως  3.800.000.

skar4

Το συγκλονιστικό είναι πως  η λατρεία της βίας και  τα τάγματα εφόδου γεννήθηκαν από τις στάχτες του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα σε πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες οι οποίες έχουν μια ανατριχιαστική ομοιότητα με την εποχή μας. Έτσι δεν είναι περίεργο το τι συμβαίνει στην σήμερα. Αν και  δεν υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Ναζισμός συνεχίζει να υπάρχει με τη μορφή του  Νεοναζισμού. Ο ρατσισμός προς τα άλλα φύλα έχει γίνει πολύ συχνό φαινόμενο στην κοινωνία μας. Εκδηλώσεις βίας κατά αλλοεθνών συνεχίζονται, και ο Φασισμός μάλιστα εκπροσωπείται  στο κοινοβούλιο με ανησυχητικά υψηλό ποσοστό στη χώρα μας. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες του φασισμού, όπως καταγράφηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας, χρειάζεται να προβληματιστούν οι άνθρωποι οι οποίοι χωρίς κρίση επιλέγουν και υποστηρίζουν τέτοιες  ιδεολογίες. Να σκεφτούν τι κάνουν. Να θυμηθούν τι βάσανα προκάλεσαν στην ανθρωπότητα οι ιδεολογίες τις οποίες υποστηρίζουν. Και το κυριότερο, να αλλάξουν οι ίδιοι. Γιατί  το πρώτο βήμα για να αλλάξει  η άθλια κατάσταση η οποία επικρατεί στην ανθρωπότητα  είναι η προσωπική αλλαγή.

Η Καλλίστη Σκαρβέλη και ο Δημήτρης Ψαλίδας είναι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ.

skar5

Advertisements

1 Response »

  1. Για τον κουμουνισμο δεν λετε ομως .βεβεα φυσικα και οχι ……Μονο ο φασισμος και ο ναζιζμος κανανε εγγληματα κατα της ανθρωποτιτας?? Μηπος ο Σταλιν και η Σοβιετικη Ενωση κανανε τα ιδια καιΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ??ΝΑΙ λυπον κανανε χειροτερο κακο στην ανθρωποτιτα…Ειμαι μαθητης 1ης λυκειου και εχω ασχοληθει πολυ με αυτο το θεμα .Δεν θελω να συγκρινο ποιος ειναι πιο κακος Χιτλερ ή Σταλιν , Ναζί ή Κουμονιστες , αλλα σιγουρα ξερω οτι κανανε και οι δυο τεραστια εγκληματα . Οποτε αν ειναι να κανετε αυτο το αρθρο να το κανετε σωστα και να γραψετε ΟΛΟΥΣ οσους εφτεξαν σε αυτες τις βαρβαροτιτες του 20 αιωνα….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: