Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Συνθήματα ζωής

Πριν ξεκινήσετε, πατήστε στον Player

της Α΄ Δημοτικού

Οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού ασχολήθηκαν με τα θέματα του ρατσισμού και του φασισμού, ευαισθητοποιήθηκαν και ζωγράφισαν με το δικό τους τρόπο έχοντας ως έναυσμα την ανάγνωση δύο γνωστών παιδικών βιβλίων.

Το πρώτο, με τίτλο «Ο Ρίκο, Κοκορίκο» (Σοφία Μαντουβάλου, Ο Ρίκο, Κοκορίκο, εκδ. Μικρή Μίλητος, σειρά: Τα Μικρά και Μεγάλα του κόσμου: ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ) μιλά για την ξενοφοβία. Ένα μικρό κοτοπουλάκι, ο Ρίκο, έρχεται με την οικογένειά του από το Πουέρτο Ρίκο, με σκοπό να βρουν μια καλύτερη τύχη στην Ελλάδα. Κανείς όμως δεν τον θέλει, γιατί οι συνήθειές του είναι διαφορετικές από τις ελληνικές. Η αγάπη όμως τελικά κερδίζει τον ρατσισμό!

Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Ντενεκεδούπολη» (Ευγενία Φακίνου, Ντενεκεδούπολη, εκδ. Κέδρος) θίγει το θέμα του φασισμού. Η Ντενεκεδούπολη είναι μια πόλη που κατοικείται από ντενεκεδάκια. Πρόκειται για μια κοινωνία που ζει αρμονικά και ειρηνικά, ώσπου η άφιξη ενός μεγάλου ντενεκέ που θέλει να επιβάλει την ισχύ του αναστατώνει τα συμπαθητικά ντενεκεδάκια. Ενωμένα ωστόσο καταφέρνουν να απαλλαχτούν από τον αυταρχικό τύραννο, Λαδένιο.

Η συζήτηση που ακολούθησε έπειτα από την ανάγνωση κάθε παραμυθιού συνετέλεσε στην κατανόηση των εννοιών «ρατσισμός» και «φασισμός» από τους μικρούς μαθητές. Διατύπωσαν μάλιστα ενδιαφέρουσες απόψεις επί των θεμάτων, όπως ότι «όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε αγαπημένοι και να μην κρίνουμε από την καταγωγή», ότι «το χρώμα του δέρματος δεν αλλάζει τους ανθρώπους», ακόμα ότι «κανείς δεν πρέπει να σκλαβώνει τους άλλους ανθρώπους και να κυβερνάει με το ζόρι!».

Κορύφωση του παραπάνω εγχειρήματος ήταν η καταγραφή απόψεων με τη μορφή απλών συνθημάτων σε συνδυασμό με τη ζωγραφική. Οι μαθητές ζωγράφισαν τον ρατσισμό και το φασισμό έτσι όπως τα κατανόησαν μέσω των βιβλίων!

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ – ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ:

lili1 lili2 lili3 lili4 lili5 lili6 lili7 lili8 lili9 lili10 lili11 lili12 lili13 lili14 lili15 lili16 lili17 lili18 lili19 lili20

ΦΑΣΙΣΜΟΣ:

lili21 lili22 lili23 lili24 lili25 lili26 lili27 lili28 lili29 lili30 lili31 lili32 lili33 lili34 lili35 lili36 lili37 lili38 lili39 lili40

Η εργασία για τον ρατσισμό και τον φασισμό είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας των μαθητών της Α΄ τάξης 2013-2014 του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ με την κατεύθυνση της δασκάλας τους κυρίας Σοφίας Αποστόλου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: