Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Όπερα του Πεκίνου

από το Γυμνάσιο

Η Όπερα του Πεκίνου αποκαλείται «Όπερα της Ανατολής», και αποτελεί σημαντική παράδοση του κινέζικου πολιτισμού. Λέγεται «Όπερα του Πεκίνου» επειδή εξελίχθηκε και διαμορφώθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα. Η Όπερα του Πεκίνου έχει ιστορία 200 χρόνων, και προέρχεται από παλιές τοπικές όπερες.

pek1

Η Όπερα του Πεκίνου περιλαμβάνει έναν εντυπωσιακό κατάλογο έργων, καλλιτεχνών, θιάσων, κοινών και επιρροών, και κατέχει την πρώτη θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Κίνας. Είναι μια περιεκτική δραματική τέχνη, καθώς αναμειγνύει τραγούδι, πεζό λόγο, δράμα, μάχες και χορό, χρησιμοποιώντας δραματικές μεθόδους για να διηγηθεί ιστορίες και να απεικονίσει χαρακτήρες. Οι βασικοί χαρακτήρες στην Όπερα του Πεκίνου περιλαμβάνουν το αρσενικό, το θηλυκό, τον κωμικό, καθώς και ένα χαρακτήρα με έντονα βαμμένο πρόσωπο. Επιπλέον, υπάρχουν και δευτερεύοντες χαρακτήρες.

pek2

Το πιο ιδιαίτερο στοιχείο στην όπερα του Πεκίνου είναι οι διάφοροι τύποι μακιγιάζ, γιατί από αυτό φαίνονται η προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά και η μοίρα του κάθε χαρακτήρα. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα αποδίδει έναν πιστό και ευγενή χαρακτήρα, το μοβ συμβολίζει τη σοφία και γενναιότητα, το μαύρο δείχνει ότι ο χαρακτήρας είναι τίμιος και ακέραιος, το λευκό υπονοεί αγριότητα και πανουργία, το μπλε σημαίνει δύναμη και παλικαριά, το κίτρινο εκφράζει καταναγκασμό και προδοσία, ενώ το χρυσό και το ασημένιο χρησιμοποιούνται για θηρία ή θεούς προκειμένου να συμβολίσουν το μυστήριο.

pek3

Κινέζικη όπερα Κούντσου

Από τα περισσότερα από 1.000 έργα κινεζικής όπερας που έχουν διασωθεί ως τις μέρες είναι το αναμφισβήτητο αριστούργημα «Το περίπτερο με τις παιωνίες».

pek4

Βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Ταν Σιαντσού (1550-1616), εξαιρετικά δημοφιλές στα χρόνια της δυναστείας των Μινγκ, και η φήμη του έχει να κάνει με τη χάρη του κειμένου, την πλοκή, την ιδιαίτερη μουσική του και, βέβαια, τα πανέμορφα κοστούμια που χαρακτηρίζουν τo συγκεκριμένο είδος. Κυρίαρχη θέση στην παράσταση έχουν τα παραδοσιακά κινέζικα έγχορδα που συνοδεύουν την ερμηνεία των ηθοποιών, τις χειρονομίες, τους βηματισμούς, εν γένει τη συμπεριφορά του σώματός τους, οι κινήσεις του οποίου «συμβολίζουν» κάθε πράξη/δράση που είναι απαραίτητη στην εξέλιξη της ιστορίας, από το άνοιγμα μιας πόρτας έως τον καλπασμό πάνω σε άλογο.

pek5

Οι χαρακτήρες (τύποι) είναι σαφώς διακριτοί με τη βοήθεια του μακιγιάζ και των κοστουμιών, και ο τρόπος εκφοράς του λόγου εξαρτάται από το αν είναι σοβαροί ή κωμικοί (στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και οι ρόλοι νεαρών γυναικών).

pek6

Στο Περίπτερο με τις Παιωνίες πρωταγωνιστούν δυο νεαροί εραστές, αρχέτυπα του αγνού, άφθαρτου έρωτα, που κατορθώνουν να ξεπεράσουν με την αγάπη τους τις ανελαστικές κοινωνικές συμβάσεις που επικρατούν γύρω τους. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι πλαισιώνουν 64 ηθοποιοί, μουσικοί και ακροβάτες με φόντο μαγικά, αφαιρετικά τοπία. Γι’ αυτό και η κριτική μιλάει για ένα «αριστούργημα εύθραυστης ομορφιάς».

pek7

Δείτε το βίντεο

pek8

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: