Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Φίλες και φίλοι,

για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου την εορτάσαμε εκτός σχολείου σε μία προσπάθεια να βρεθούμε περισσότερο στην καρδιά των γεγονότων και να προσδώσουμε στην ημέρα – πέρα από την οφειλόμενη τιμή – και μία ουσιαστική βιωματική διάσταση, κάτι που κατά γενική ομολογία λείπει από το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα. Οι μαθητές μας με αυτόν τον τρόπο ερευνούν, αναζητούν και εν τέλει εμπεδώνουν με τρόπο ουσιαστικό το βαθύτερο μήνυμα της ιστορικής επετείου προσαρμόζοντάς το στην δική τους ζωή και ερμηνεύοντάς το με τρόπο γόνιμο και δημιουργικό. Μετά τις δύο προηγούμενες εξαιρετικές εκδηλώσεις στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής το 2012 και το πρώτο Πανεπιστήμιο το 2013, εφέτος βρεθήκαμε στο Ναύπλιο πραγματοποιώντας ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ευπατρίδη πολιτικό άνδρα Ιωάννη Καποδίστρια.

pre1

Οι μαθητές μας έχοντας χωρισθεί σε μικρές και ευέλικτες ερευνητικές ομάδες, παρουσίασαν τις εργασίες τους που, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, εκπόνησαν το προηγούμενο διάστημα. Η εμπειρία ήταν θαυμάσια και οι εκπαιδευτικοί της καρποί πολύτιμοι, καθώς από τις παρουσιάσεις αναδείχθηκε η ανυπέρβλητη προσωπικότητα, το ήθος αλλά και το μεγάλο εθνικό έργο του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας μας προς τον οποίον οφείλουμε αιώνιες χάριτες. Παράλληλα όμως συζητήσαμε για τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και τα εθνικά μας ελαττώματα που δυστυχώς αναστέλλουν αυτοκαταστροφικά κάθε προσπάθεια για εξυγίανση και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας. Και από τις στήλες του τηλεπεριοδικού μας ευχαριστούμε θερμά τους χώρους φιλοξενίας και τους πολύ ζεστούς ανθρώπους που συναντήσαμε. Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ, η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ», η ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, και το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ υπήρξαν ανεκτίμητοι αρωγοί στο εγχείρημά μας, διότι πέρα από την υποδειγματική φιλοξενία, μάς ξενάγησαν στις αίθουσες και τις εκθέσεις τους και μάς προσέφεραν σημαντικές γνώσεις.

Φίλες και φίλες, σε καιρούς δύσκολους για την πατρίδα μας η φωτισμένη μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια πρέπει να αποτελέσει για όλους μας φωτεινό οδοδείκτη σε μία προσπάθεια αυτογνωσίας και ανάνηψης τόσο του χρεωκοπημένου πολιτικού μας συστήματος όσο και της πνευματικής αβελτηρίας του καθενός μας.

Προσδοκώντας προσωπική και εθνική ανάσταση, σάς ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ με υγεία και δύναμη. Εμείς θα τα ξαναπούμε περί τα μέσα Μαΐου με ένα τελευταίο τεύχος αφιερωμένο στην επιστήμη εν όψει της επίσκεψης στο CERN στο πλαίσιο της δραστηριότητος του εφετινού SummerofScience.

Καλή σας ανάγνωση και να είστε καλά!

Η Συντακτική Επιτροπή της ΤΗΛΕΠΝύΚΑΣ

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στο Ναύπλιο:

pre2 pre3 pre4_ pre5

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: