Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια

των Μάγδας Κατίκα και Παναγιώτη Βαλεντή

kapo1 - CopyΟ Καποδίστριας, γεννηθείς το 1776, ήταν ίσως από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες που πέρασαν από την ελληνική ιστορία. Πέραν το πλήθος των διπλωματικών επιτυχιών και των ριζικών καινοτομιών που επέφερε, είχε να αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια στην πολιτική του δράση. Στην αρχή ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και έπειτα ως κυβερνήτης της Ελλάδας κατάφερε πράγματα ανέλπιστα για την εποχή του. Όταν έφτασε στο Ναύπλιο, σαν κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ήρθε αντιμέτωπος με μια εξαθλιωτική εικόνα, μια χώρα με ανύπαρκτους θεσμούς και διαλυμένη οικονομία. Παρόλα αυτά κατάφερε μέσα από εποικοδομητική τόσο εσωτερική, όσο και εξωτερική πολιτική, να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

Στην πορεία του ως κυβερνήτης έπρεπε να αντιμετωπίσει, πρώτα απ’όλα την εχθρική στάση των μεγάλων δυνάμεων και έπειτα τα τοπικιστικά συμφέροντα των κοτζαμπάσηδων. Ενάντια στην πολιτική του Καποδίστρια στάθηκαν η Αγγλία και η Ρωσία, των οποίων τα συμφέροντα θίγονταν από τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, έξω από τον έλεγχό τους. Τα γεωστρατηγικά συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο κινδύνευαν τόσο από την προοπτική δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου εμπορικού κράτους, όσο και από την επιρροή της Ρωσίας στην ελληνική πραγματικότητα. Η δολοφονία του Καποδίστρια οργανώθηκε σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς από τη Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος για την δολοφονία του Καποδίστρια στα βρετανικά αρχεία παραμένει απόρρητος.

kapo2 - CopyΟι πολιτικές κινήσεις του Καποδίστρια προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια, τόσο των οπαδών του συνταγματικού πολιτεύματος, όσο και των προκρίτων και των ναυτικών. Η αίγλη που τον περιέβαλλε άρχισε να διαλύεται. Η δυσαρέσκεια των πολιτικών παραγόντων από την πολιτική του Καποδίστρια άρχισε να μορφοποιείται σε οργανωμένη αντιπολιτευτική δράση ιδίως μετά τη Δ’ Εθνοσυνέλευση (καλοκαίρι 1829). Μετά το πέρας της εθνοσυνέλευσης δημιουργήθηκε ένας καποδιστριακός πολιτικός σχηματισμός, ενώ αντίστοιχα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συσπειρώθηκαν. Ο Καποδίστριας κατηγορήθηκε ακόμη ότι αγνόησε τη μακρά κοινοτική παράδοση της χώρας και θέλησε να μεταφυτεύσει από την αλλοδαπή θεσμούς, μη προσιδιάζοντες στην τότε πραγματικότητα.

Η Ύδρα και η Μάνη αποτέλεσαν τα σημαντικότερα κέντρα της αντιπολίτευσης και από τις αρχές του 1830 η εξουσία του Κυβερνήτη ήταν εκεί μάλλον τυπική. Η Μάνη, προπύργιο της οικογένειας Μαυρομιχάλη, βρισκόταν διαρκώς σε κατάσταση αναταραχής. Μοιραία στάθηκε η αντιπαλότητα του Καποδίστρια με τους Μαυρομιχάληδες, την ισχυρότερη οικογένεια της Μάνης. Ο Καποδίστριας διέταξε τη σύλληψή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τον εγκλεισμό του στη φυλακή. Τον αδελφό του Κωνσταντίνο και τον υιό του Γεώργιο τους κρατούσε στο Ναύπλιο, όπου είχε μεταφερθεί η πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους. Το γεγονός αυτό εξέθρεψε το μίσος και την ανάγκη για εκδίκηση από την πλευρά των Μαυρομιχαλαίων.

kapo3 - CopyΣτις 05:35 το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου μετέβαινε για να εκκλησιασθεί και έπεσε νεκρός. Ο μόνος που τον συνόδευε ήταν ο μονόχειρας σωματοφύλακάς του, ονόματι Κοκκώνης. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης δολοφονήθηκε επί τόπου από τους προστρέξαντες, οι οποίοι κυριολεκτικώς τον λυντσάρισαν. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης ζήτησε προστασία στη Γαλλική Πρεσβεία. Κατόπιν επιμόνου απαιτήσεως του συγκεντρωμένου πλήθους, που απείλησε ότι θα κάψει την πρεσβεία, ο αντιπρεσβευτής βαρόνος Ρουάν τον παρέδωσε στις αρχές. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης καταδικάσθηκε σε θάνατο από στρατοδικείο και σκοτώθηκε δια τυφεκισμού το πρωί της 10ης Οκτωβρίου 1831.

kapo4

Τον Ιωάννη Καποδίστρια διαδέχθηκε ο αδελφός του Αυγουστίνος, για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η χώρα είχε βυθιστεί στο χάος και την αναρχία και οι Μεγάλες Δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να εγκαθιδρύσουν βασιλεία, φοβούμενες την επικράτηση ενός φιλελεύθερου κινήματος.

Η Μάγδα Κατίκα και ο Παναγιώτης Βαλεντής είναι μαθητές της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη.

kapo5

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: