Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Ο Καποδίστριας και το εκσυγχρονιστικό του έργο.

από τους Λουκίσσα Μαρία, Παπαδοπούλου Μαρία και Καπόγιαννη Δημήτρη

Ο Καποδίστριας όταν έφτασε στην Ελλάδα, είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα το κυριότερο ήταν η άθλια οικονομική κατάσταση του κράτους. Θέλησε να ασχοληθεί με πολλούς τομείς για να βοηθήσει την χώρα να αναπτυχθεί. Ασχολήθηκε με την διοίκηση, τις ένοπλες δυνάμεις, την οικονομία και κυριότερα την εκπαίδευση.

kapo11

Ένοπλες Δυνάμεις:

Μπόρεσε να αναδιοργανώσει τις ένοπλες δυνάμεις, δηλαδή να δημιουργήσει τακτικό στρατό, με τον οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει του Οθωμανούς τούρκους στη Στερεά Ελλάδα.

Διοίκηση:

Συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες στα χέρια του, για να λύσει τα προβλήματα της χώρας, όπως ήταν η πειρατεία και η μη ύπαρξη θεσμών.

Οικονομία:

Ο Καποδίστριας σχημάτισε ένα κρατικό ταμείο το οποίο ενίσχυσαν οι Έλληνες του εξωτερικού και οι φιλέλληνες. Ίδρυσε τράπεζα με τη βοήθεια του φίλου του Γαλλοελβετού τραπεζίτη Ευνάρδου. Έκοψε νέο νόμισμα που ονομάστηκε φοίνικας.

kapo12

Εισήγαγε νέες γεωργικές καλλιέργειες (πατάτα).

 

Εκπαίδευση:

Ο Καποδίστριας έδωσε ιδιαίτερη βάση στην εκπαίδευση. Ίδρυσε το Ορφανοτροφείο της Αίγινας, στο οποίο λειτούργησαν 3 αλληλοδιδακτικά σχολεία (αντίστοιχα των σημερινών δημοτικών αλλά τετραετούς φοίτησης ), 3 ελληνικά σχολεία ( αντίστοιχα των σημερινών γυμνασίων), αρκετά χειροτεχνεία ( επαγγελματικές σχολές). Ίδρυσε και το Πρότυπον σχολείο στο οποίο σπούδαζαν όσοι θα γίνονταν δάσκαλοι στα αλληλοδιδακτικά. Ακόμη ίδρυσε το Κεντρικόν Σχολείον στο οποίο πήγαιναν όσοι ήθελαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Δημιουργήθηκε στην Τίρυνθα το Πρότυπον Αγροκήπιον. Δεν θέλησε να δημιουργήσει Πανεπιστήμιο, γιατί εκείνη την στιγμή θεωρούσε ότι οι άνθρωποι έπρεπε να είχαν τις βασικές γνώσεις. Πολλοί για αυτόν το λόγο τον ονόμασαν φωτοσβέστη.

kapo13

Πρότυπον Αγροκήπιον

Δείτε το βίντεο:

Η Μαρία Λουκίσσα, η Μαρία Παπαδοπούλου και ο Δημήτρης Καπόγιαννης είναι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη.

kapo14

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: