Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελβετία

της Κωνσταντίνας Μητσιγιώργη

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου μας δίνεται η ευκαιρία να μελετήσουμε τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια. Ενέργειες του για τις οποίες δεν είναι ιδιαιτέρα γνωστός είναι η συμβολή του στην ενότητα, την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα της Ελβετίας και η συνεισφορά του στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) ως μέλη της ελβετικής ομοσπονδίας, με προσωπικά προσχέδια.

elvet1

Το 1813 διορίστηκε από τον τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ελβετία, με σκοπό να συνεισφέρει στην απαλλαγή της από την γαλλική επιρροή και την εξασφάλιση της ουδετερότητας και ανεξαρτησίας της. Από την πλευρά της Αυστρίας είχε διοριστεί ο βαρόνος Lebzeltern, υπό τις διαταγές του Metternich, με στόχο όμως να εγκαθιδρύσει φιλική προς αυτούς κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί άδεια διέλευσης των αυστριακών στρατευμάτων από τα ελβετικά εδάφη. Μέσα από τις διπλωματικές κινήσεις του Καποδίστρια η Αυστρία έχασε κάθε υποστήριξη στην Ελβετία, και έτσι εξασφαλίστηκε η ουδετερότητα και η ανεξαρτησία της.

elvet2

Όσο αφορά το σύνταγμά της, η Ελβετία ήταν διαιρεμένη εκείνη την εποχή σε Καντόνια, και έτσι η ενοποίηση της και η δημιουργία κεντρικής κυβέρνησης ήταν πολύπλοκη. Τα πλουσιότερα Καντόνια με τις αριστοκρατικές διοικήσεις δεν ήθελαν να ενωθούν με τα νότια, των οποίων ο πληθυσμός ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Μέσα από μια σειρά διπλωματικών ενεργειών ο Καποδίστριας πέτυχε να εξομαλυνθούν τα αντιμαχόμενα συμφέροντα των πλούσιων Καντονιών και των φτωχών και να συγκροτηθεί μια γενική συνέλευση η οποία θα έθετε τα δικαιώματα και τα όρια κάθε Καντονιού. Στη συνέχεια κατάφερε να ενοποιηθούν και να οργανωθούν τα Καντόνια και να αναθεωρηθεί το Ελβετικό σύνταγμα με τη συμμετοχή όλων των Καντονιών, στο οποίο συνεισέφερε και ο ίδιος με αποστολή υπομνήματος στον πρόεδρο της Βουλής με τα βασικά στοιχεία που θα έπρεπε να περιέχει το σύνταγμα. Πράγματι, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το υπόμνημα ακολουθήθηκε.

Αυτές του οι πράξεις, μαζί με τις υπόλοιπες ενέργειές του τον καθιστούν καινοτόμο για την εποχή του και ‘επικίνδυνο’ για τις Μεγάλες Δυνάμεις. Γι αυτό και φρόντισαν να απομακρυνθεί από τη θέση του ως υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας. Με τη δολοφονία του μερικά χρόνια αργότερα η Ελλάδα θα χάσει έναν χαρισματικό ηγέτη, ίσως εξαιτίας αυτής του της δράσης.

Δείτε το βίντεο:

Η Κωνσταντίνα Μητσιγιώργη είναι μαθήτρια της Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη.

elvet3

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: