Ηλεκτρονικο Περιοδικο των Εκπαιδευτηριων Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ

Οι εφαρμογές της έρευνας στο CERN

της Δήμητρας Μαντζάρα

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Το ευρύτερα διαδεδομένο «προϊόν» που έχει αναπτυχθεί στο CERN είναι αναμφισβήτητα το www. Αρχικά ήταν σχεδιασμένο ώστε να βοηθάει την επικοινωνία μεταξύ των Φυσικών που ασχολούνται με τα Στοιχειώδη Σωματίδια.

2.1

Οι ερευνητικές ομάδες των Φυσικών αποτελούνται σήμερα από πολλές εκατοντάδες μέλη τα οποία είναι διασκορπισμένα σε πολυάριθμα Ερευνητικά Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια. Επομένως ήταν απαραίτητο να έχουν όλοι πρόσβαση σε κοινές βάσεις δεδομένων, να ανταλλάσσουν και να επεξεργάζονται κοινά επιστημονικά άρθρα, αναφορές, μηχανολογικά σχέδια κ.α. Η πρόσβαση στο παγκόσμιο Διαδίκτυο (Internet) υπήρχε, αλλά έλειπε ένα κατάλληλο λογισμικό εργαλείο το οποίο αναπτύχθηκε από τους ίδιους τους Φυσικούς στο CERN: το www.

2.2

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 20ου αιώνα, η ζωή χωρίς τα ηλεκτρόνια θα ήταν αδιανόητη. Τα ηλεκτρόνια χρωματίζουν τις εικόνες που βλέπουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

2.3

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Σωματίδια για την απεικόνιση

Ο Wilhelm Conrad Roentgen ανακάλυψε τις ακτίνες-Χ. Οι ακτίνες-X είναι μία πολύ δυνατή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Είναι διεισδυτικές καθώς ταξιδεύουν μέσα από αντικείμενα που το απλό φώς δεν μπορεί να διαπεράσει. Παράγονται μέσα στους επιταχυντές.

2.4

Μια πιο σύγχρονη μέθοδος διάγνωσης χρησιμοποιεί ραδιοφάρμακα. Αυτά είναι ραδιενεργές ουσίες που χορηγούνται στον ασθενή. Μια άλλη μορφή ραδιοφαρμακευτικής διάγνωσης είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων.

 

Σωματίδια για τη θεραπεία

Η ραδιοθεραπεία είναι μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας που εφαρμόζεται σε περισσότερους από τους μισούς καρκινοπαθείς ανά τον κόσμο με την οποία στειρώνονται τα κακοήθη κύτταρα αποκόβοντας το DNA που προκαλεί τον πολλαπλασιασμό τους. Σε αυτή χρησιμοποιούνται ακτίνες-X , νετρόνια και ηλεκτρόνια και επιταχυντές πρωτονίων.

2.5

Το CERN σχεδιάζει έναν επιταχυντή πρωτονίων και ιόντων άνθρακα αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς. Γνωστό ως PIMMS (Συσκευή Ιατρικής Μελέτης Πρωτονίων Ιόντων, ProtonIonMedicalMachineStudy), το πρόγραμμα αυτό είναι μια πραγματικά διεθνής συνεργασία που φέρνει κοντά ερευνητές από το CERN, το γερμανικό εργαστήριο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Χρήση των επιταχυντών

1) Στην μαζική παραγωγή λαστιχένιων γαντιών.

2) Στην αποστείρωση ιατρικού εξοπλισμού και τροφής.

3) Στην κατασκευή ημιαγωγών στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

4) Στην βελτίωση της αντοχής βιομηχανικών προϊόντων στην διερεύνηση πώς ακριβώς φθείρονται οι μηχανές των αυτοκινήτων.

5) Στον εντοπισμό του λαθρεμπορίου σε λιμάνια και αεροδρόμια.

2.6

Η Φυσική Σωματιδίων γενικά, και το CERN πιο συγκεκριμένα, έχουν συμβάλει κατά πολύ στην ανάπτυξη της τεχνολογίας σε τομείς όπως η υπεραγωγιμότητα, η κρυογενική, η γεωδαισία και η φυσική υψηλού κενού. Η τοπογραφική ομάδα του CERN έχει αναπτύξει ένα μεγάλο φάσμα τοπογραφικών οργάνων μεγάλης ακρίβειας και τεχνικών για τις υπόγειες σήραγγες των επιταχυντών.

2.7

Μερικές από αυτές τις τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν για το Ευρωτούνελ (που συνδέει την Αγγλία με την Γαλλία). Η χρήση τεχνικών με μικροκύματα, που αναπτύχθηκαν στο CERN, έχουν ήδη ελεγχθεί με επιτυχία από Ελβετούς και Γάλλους γεωλόγους για τον εντοπισμό υπόγειων θυλάκων με νερό (γεωλογικό ραντάρ). Τέτοια συστήματα προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τις ελβετικές σήραγγες των Άλπεων, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 10 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η συνεισφορά του CERN στην κοινωνία είναι ουσιαστική και πολυεπίπεδη:

1)   Παρέχει άριστη κατάρτιση στο ερευνητικό προσωπικό που εντάσσεται στο δυναμικό του.

2)   Προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ παράλληλα, κινητοποιεί ουσιαστικά τους νέους σπουδαστές.

2.8

3)   Αναπτύσσει τις τεχνολογικές δεξιότητες των μηχανικών και τεχνικών στα ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

4)   Δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας των ευρωπαϊκών και μη κρατών – μελών.

5)   Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το CERN δίνει την αυτοπεποίθηση τόσο στα κράτη που είναι μέλη όσο και σ’ εκείνα που δεν αποτελούν μέλη του ότι, τα επιστημονικά προγράμματα αξιολογούνται από διεθνείς επιστημονικές επιτροπές, σε υψηλό επίπεδο, μακριά από τη γραφειοκρατία.

Η Δήμητρα Μαντζάρα είναι μαθήτρια της Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη.

2.9

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: